Håndværkere kører bedst
Passagerer i varebiler kommer tre gange så sjældent til skade i forhold til passagerer i personbiler. Foto: Colourbox
Passagerer i varebiler får tre gange så få skader per køretøj sammenlignet med personbiler. Varebilen er mere sikker, og de kører pænere.

Håndværkeren kan føle sig mere sikker i trafikken end hjemmehjælperen.

Der er nemlig tre gange så få passagerskader per varebil på de danske veje i forhold til personbiler.

Det viser nye tal fra Vejdirektoratet for 2010 og det samlede antal køretøjer på vejene fra Danmarks Statistik.

Ifølge Stig Hemdorff, civilingeniør i Vejdirektoratets sikkerhedsafdeling, så kan en af forklaringerne være, at håndværkerne kører bedre efter en række trafikkampagner.

"Det er rigtigt, at vi i en periode havde et problem med de her håndværkerbiler, fordi der blev kørt for stærkt. Men det ser ud til, at det har bedret sig," siger han til Newspaq.

Hos Håndværksrådet er de selvfølgelig glade på deres medlemmer vegne. Passagerer i varebiler kom nemlig kun til skade 176 gange i 2010. For personbiler når antallet af skader op på 2.117.

"Vi er glade for, at antallet af skader per varebil er lavt. Det kan kun varme håndværksmestrene, som har deres folk rundt om i varebilerne," fortæller Frank Korsholm, leder af Håndværksrådets politiske afdeling, til Newspaq.

Forklaringen skal dog ikke kun findes i bedre trafikopførsel blandt landets håndværkere. De store varevogne beskytter også bedre, hvis uheldet sker.

"Varebiler er tungere end de fleste personbiler, og det betyder - alt andet lige - at skaderne i varebilen bliver mindre, fordi en tung bil rammer en lettere bil, som ofte vil få skaden," forklarer Stig Hemdorff.

Han peger også på, at de almindelige biler kører mere end varebilerne, hvilket øger risikoen for uheld. Det er også en af grundene til, at Håndværksrådet ikke er klar til at udnævne håndværkerne til trafikale englebasser.

"Man skal stadigvæk være varsom. Man kører i et stort køretøj, og det kan både være farligt for andre og en selv," lyder det fra Frank Korsholm.

Det er dog ikke kun håndværkerne, der kører bedre. Der har aldrig været så få personskader i trafikken generelt, siden Vejdirektoratet startede med at registrere i 1930.