VORES VALG Grønlændere vil sælge mandat for 20 betjente
Der mangler betjente og redningshelikoptere på Grønland, mener Demokraterne som vil sælge sit mandat, hvis de kommer ind i Folketinget. Foto: Colourbox
Hvis valget bliver tæt i Danmark, så sælger det grønlandske parti Demokraterne sit mandat til højest bydende, hvis de kommer i Folketinget.

20 ekstra betjente til Grønland kan afgøre, hvem der skriver statsminister på visitkortet efter valget.

Partiet Demokraterne får nemlig måske det ene mandat af to mandater på Grønland. Og de vil hverken pege på Helle Thorning (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V).

"Vi er villige til at bakke op om dem, som ønsker at give flest indrømmelser," siger Jens B. Frederiksen, formand for Demokraterne til Newspaq.

Han peger især på politiet, hvor underbemanding giver dårlig service til grønlændere i nød, og Danmark stadig står for driften.

"Vi mener, at politiet er underbemandet, og der skal 20-40 ekstra betjente til, før servicen er acceptabel og på niveau med Danmark," lyder det fra formanden, som også vil have bedre helikoptere til redningstjenesten.

Ingen laver dog meningsmålinger på Grønland, så det er meget usikkert, hvordan Demokraterne reelt står hos vælgerne. Men ifølge Poul Krarup, redaktør for avisen Sermitsiaq, så rammer Demokraternes ubeslutsomhed dem i nakken.

"Når Demokraterne ikke vil sige, hvilken blok de støtter, så bliver en del af de borgerlige vælgere hjemme i sofaen på valgdagen," siger han til Newspaq og uddyber:

"Efterhånden som valget er skredet frem, så tror jeg ikke, at de kommer ind. Det bliver nok to røde mandater fra Grønland."

Demokraterne selv spår dog gode valgchancer, og de er klar til at presse citronen, hvis de får muligheden.

"Vores mandater bør arbejde mere for Grønland, end de har gjort tidligere. Derfor er det vigtigt, at vi indgår i forhandlinger, når et regeringsgrundlag skal laves," siger Jens B. Frederiksen.

Grønlandske mandater har tidligere været tungen på vægtskålen. I 1971 pegede det grønlandske Folketingsmedlem Moses Olsen på Jens Otto Krag, som derfor kunne flytte ind i statsministeriet.

I 1998 var det 176 stemmer på Færøerne, der gav Poul Nyrup Rasmussen (S) sejren over Uffe Ellemann-Jensen (V).