Administration 

Alexandra om tæt forhold til Nicolai: "Det er den største cadeau"

Underholdning
Ecco Walkathon 2018, Grevinde Alexandra, Prins Felix, Prins Nikolai (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Lykke kan være mange ting, men for grevinde Alexandra har rollen som mor været definerende.

Hun var 31 år, da hun kom fra den pulserende storby Hongkong til Møgeltønder i Sønderjylland for at gifte sig med prins Joachim og blive en del af den danske kongefamilie.

Her lærte grevinde Alexandra ikke bare danskerne, det danske sprog og den danske mentalitet at kende - hun lærte også, hvad det betyder at bo i et land, der i FN's "World Happiness Report" rangerer som et af de allerlykkeligste.

Siden hun i 90'erne kom til Danmark, har hun været nysgerrig for at finde ud af, hvad det er, der er så særligt ved det land, hun nu kalder sit hjem - og hvad det er, der gør, at vi igen og igen bliver kåret som et af verdens lykkeligste folkefærd.

Det har udmøntet sig i bogen "Mit lykkelige land".

- Jeg bor her i det her smørhul, og jeg ved, hvad der gør mig glad, men jeg var også nysgerrig for at finde ud af, hvad der gør andre glade, siger grevinde Alexandra.

- Jeg er ikke naiv, og jeg ved godt, der også er mange, der er ulykkelige i Danmark. Det kan godt være, vi er i top tre over verdens lykkeligste lande, men vi er samtidig også et folk, der spiser rigtig mange lykkepiller. Men der er nok bøger, der fokuserer på ulykke, så jeg har valgt at fokusere på lykken, forklarer hun.

I sit arbejde med bogen har hun rejst landet rundt for at finde ud af, hvad der gør os så glade - hvordan blandt andet foreningsliv, frivilligt arbejde og tillid til hinanden skaber de optimale kår for lykken - men undervejs er det også blevet en personlig fortælling om det, der gør hende lykkelig.

Og en af de ting, der især træder frem, er hendes rolle som mor.

I august 1999 fik hun sin første søn, prins Nikolai, i armene, og i 2002 kom prins Felix til. Siden da har alt været forandret.

- Lykke for mig er helt klart at se lykken i mine børns øjne. Det er så ubetinget en kærlighed, at jeg næsten glemmer mig selv. De kommer altid før mig, forklarer grevinde Alexandra.

- Man bliver et bedre menneske, når man kan tænke på andre først, men jeg vil understrege, at man ikke behøver have børn for at kunne det – det kan også være for en gammel forælder, en nabo, en syg ven eller et kæledyr. Men når man elsker ubetinget, så bliver man et bedre menneske, siger hun.

Siden de var helt små, har hun forsøgt at være en rollemodel og lære prins Nikolai og prins Felix, hvor stor en styrke, det kan give, når man kan være noget for andre.

- Det er vigtigt at vise den næstekærlighed, og jeg synes, det er meget dansk, at vi bruger vores ressourcer på at være noget for andre og gøre noget godt. Jeg har for eksempel gået Ecco Walkathon i 20 år og har haft mine børn med, siden de lå i barnevognen. Det handler om at vise dem, at man kan hjælpe andre, og at vi står sammen om noget, siger grevinde Alexandra.

- Der har været opmærksomhed om os som familie, men hvis man kan vende det til noget godt, så det sætter fokus på sygdom eller svage mennesker – jeg har selv fokuseret på Parkinson og på blinde mennesker – så kan man være et talerør, hvor det kan betyde meget for andre, forklarer hun.

Hun kan mærke, at det er noget, hendes børn har taget til sig. I 2005 blev hun skilt fra børnenes far, prins Joachim, men også efter de gik fra hinanden, har de været enige om, hvordan børnene skulle opdrages.

- Jeg bliver så stolt, når jeg læser interviews, som Nikolai har givet, for jeg kan mærke, at det, prins Joachim og jeg har forsøgt at give ham, virkelig er sunket ind, og at han gerne vil hjælpe andre, siger grevinde Alexandra.

19-årige prins Nikolai er netop startet på en militæruddannelse på Varde Kaserne. Ved siden af arbejder han som model, og når han skal ud på opgave, tager han gerne sin mor med.

- Det er den største cadeau, at han ikke er flov over at have sin mor med. Det er ikke mig, der spørger, det er ham, der siger: "Mami, jeg vil gerne have dig med".

- Jeg er bare beæret over, at vi har så stærkt og tæt et bånd, det er helt klart en af de største former for lykke for mig, siger grevinde Alexandra.

Den opdragelse, prinserne har fået, har medvirket til at gøre dem til de mennesker, de er i dag, men der er også en anden ting, der har spillet en stor rolle - nemlig det samfund, de er vokset op i.

Og det er, ifølge grevinde Alexandra, også en af grundene til, at Danmark rangerer så højt, når man måler lykke.

- Danmark er det bedste sted i verden for et barn at vokse op. Her får børn lov til at lege i de første meget formative år. Det er med til at stimulere den kreative og innovative sans, og det kan man ikke lære akademisk.

- Vi har også meget lav kriminalitet, og vores børn kan for eksempel ofte cykle alene i skole. Det er med til at gøre det til et fantastisk sted at vokse op, siger grevinde Alexandra.

Med børn på 19 og 16 år, hvoraf den ene så småt er ved at flyve fra reden, og den anden er startet i gymnasiet, er det en ny hverdag, grevinde Alexandra skal til at bygge op.

Men det er også noget, hun glæder sig til.

- Jeg kan huske, da jeg fik Nikolai i armene allerførste gang, og jeg tænkte: "Hvor herre bevares, et lille væsen". Han krævede jo mad, bleskift og opmærksomhed konstant, og man får højst to timers søvn ad gangen. Det kræver alt af en, fortæller hun.

- Jeg tænkte de første par måneder, om jeg nogensinde fik lov at læse 20 sider sammenhængende i en bog igen eller se et afsnit af en tv-serie. Det er jo sådan en luksus, jeg har tid til igen nu, siger hun og smiler.

I dag er hun 54 år, og selv om livet ind i mellem også har budt på nedture, kan hun mærke, at hun har fået en ballast. Med alderen har hun lært, at lykke også er hvile i sig selv.

- Nu er jeg et sted i livet, hvor jeg kan fokusere på mig selv, og jeg har virkelig lært at elske mig selv. Jeg har set mig selv gå gennem nogle kriser og blive stærkere af det, og det er jeg stolt af. Jeg står et virkelig godt sted, og jeg er glad for der, hvor jeg er i livet, siger hun.

Fra 2020, når prins Felix fylder 18 år, har hun frasagt sig apanage, og det betyder også, at der karrieremæssigt foreligger nogle nye muligheder for hende.

Forfatterskabet, der indtil videre har budt på to bøger - en bog om ledelsesetik skrevet sammen med Timothy L. Fort og "Mit lykkelige land", der er skrevet sammen med journalisten Rikke Hyldgaard - er noget, hun planlægger at udvide.

- Jeg har virkelig fået blod på tanden. Jeg kan godt lide tanken om, at det, man har sagt i en bog, lever for evigt, det lever længere, end jeg kommer til.

- Man foreviger sine tanker, meninger og erfaringer. Jeg er heller ikke færdig med at rejse, for det er noget, jeg lærer meget af. Og når man skriver bøger, kan man jo arbejde fra hele verden, siger hun.

"Mit lykkelige land" udkommer den 2. oktober på Politikens Forlag.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi/ritzau/
billede af kontaktlinse og Yacedrah Williams
Helt vildt

Tog fejl af neglelim og øjendråber

billede af rasmus bjerg
Kendte

Rasmus Bjerg afslører: Derfor er jeg ikke med i Alle for 4

tjener serverer på en restaurant
Nyheder

Politisk flertal fastholder omstridt 30-minutters-regel

publikum ved festival
Nyheder

Eksperter anbefaler: Ingen overnatning ved musikfestivaler

billede af den ødelagte klit
Krimi

Raserede klitter med gummiged - nu er de dømt

portræt Lise Nørgaard
Kendte

Hurtig handel:

Lise Nørgaards lejlighed solgt

billede af vaccine fra Pfizer
Nyheder

EU sikrer sig yderligere 1,8 milliarder doser fra Pfizer

Perserverance kører på Mars
Nyheder

Danske forskere

i historisk bedrift:

Vi har lavet ilt på Mars

Mikrobølgeovn i køkken
Nyheder

Disse ting må du aldrig putte i mikrobølgeovnen

De olympiske ringe ved bro i Tokyo
Sport

Japan erklærer undtagelsestilstand

Sygeplejerske giver drop i armen til patient
Sundhed

Dagens afstemning: Bør sygeplejerskerne have mere i løn?

Linse Kessler i profil
Kendte

Linse syg med stress

Vaccine i sprøjte
Corona

Undersøger dødsfald efter J&J vaccination

Kvinde med papkasse ved Bilka-container
Mad og drikke

Nu kommer verdens mindste Bilka

Ubådstårn i havoverflade
Nyheder

Forsvundet ubåd løber snart tør for ilt

Karsten Ree
Kendte

Sjov video: Ser ikke Jannis numse-rysten

lokale med eksamen
Nyheder

Partier diskuterer eksamener - elever vil skrotte karakterer

Samira Nawa i Folketinget
Nyheder

Flere partier presser på:

Giv sygeplejersker

højere løn

højresvingsulykke
Krimi

Så skete det igen: Ung kvinde dør i højresvingsulykke

Jeanette Ottesen
Kendte

Dansk stjerne-svømmer: Selvbiografi på vej

hoved
Nyheder

Barn fik hoved i klemme: Måtte klippes fri

Kvinde pensles i hovedet
Advertorial

Annonce

Til dig, der drømmer om en karriere inden for makeup og kosmetik

Mallorca
Rejser

Vildt: Rekordbillige rejser

mary
Kongelige

Kronprinsesse Mary: Bakker prins Christian op

Zangenberg
Kendte

Julie Zangenberg: Venter en dreng

ulve
Dyreliv

Nyd naturen - sammen med ulvene

Biden
Nyheder

Vil halvere udslip af drivhusgas 

Et herskabeligt rødstenspalæ
Livsstil

Københavns dyreste villa

Havvindmøller i bugt
Nyheder

Hidtil varmeste år i Europa

Penge på et bord
Nyheder

Sidste chance for at spare

tusindvis af kroner i skat

Billede af Retten i Viborg
Krimi

Hvidvaskede 8 millioner

med falske fakturaer

En mand med briller og grøn frakke i solskinnet
Kendte

Anders Langballe skilt

efter blodprop

Unge sidder udenfor og drikker vin
Nyheder

Dagens afstemning:

Skal aldersgrænsen for køb

af alkohol sættes op

En masse skyskrabere i Hongkong
Helt vildt

90-årig kvindelig milliardær

franarret 200 mio. over telefonen

Stars and Stripes og sejl for den amerikanske ambassade i København
Corona

USA advarer:

Rejs IKKE til Danmark

En øldåse i en hånd
Sundhed

Tal med dit barn om alkohol

En brændende villa med vand pøset på
Krimi

Voldsom brand i Vojens

En gennemhullet lastbil
Krimi

Medskyldig bag Nice-angreb anholdt

Et udbrændt bibliotek
Nyheder

Store ødelæggelser i Cape Town

Mette Frederiksen interviewes udendørs
Nyheder

Mette Frederiksen:

Det mest kritiske er bag os

Blå blink på politibil
Krimi

Naboer i slagsmål:

Mand afgået ved døden

servering underdørs
Nyheder

BILLEDSERIE: Genåbning puster liv i caféer og storcentre

billede af vinflasker
Mad og drikke

Sådan får du vinen

til at smage bedre

Portræt Dronning Elizabeth
Kongelige

Midt i sin største sorg:

Rørt dronning takker 

Demonstranter med røde faner
Nyheder

1. maj  aflyst - igen

Ubåd på havet
Nyheder

Ubåd med 53 ombord sporløst forsvundet

Skilt der advarer mod fugleinfluenza
Sundhed

Udbrud af fugleinfluenza:

19.000 gæs og ænder aflives

ung mand med kasket tager sig til hovedet
Sundhed

Dine tømmermænd

bliver mindre med årene

mads mikkelsen smiler
Film og TV

Mads Mikkelsen afslører:

Var ved at ødelægge

Bond-film 

prinsesse isabella sidder og smiler
Kongelige

Se Marys nye

fødselsdagsbilleder

af prinsessen 

Christina Nørby Ibsen poserer for kameraet
Kendte

Bubbers eks-kone:

Jeg var nødt til

at rejse mig

folk sidder udendørs og skåler med rødvin i glassene
Nyheder

Dagens afstemning:

Er dine tømmermænd 

blevet mildere?

lille ø set fra luften
Livsstil

Køb din egen ø

med millionrabat 

mand på vej ind i storcenter
Corona

Sådan genåbnes

Danmark i dag 

mand testes for corona med podepind
Corona

Opfordring:

Bliv testet på mindre

travle tidspunkter 

En hånd holder et lille legetøjshus
Forbrugerguides

Derfor skal du få lavet et salgstjek af din bolig

Nyheder

Vi bruger 5 millioner

engangsmundbind

om dagen

En politimand i USA med mundbind i en retssal
Krimi

SKYLDIG * SKYLDIG * SKYLDIG

helikopter og ambulance på mark
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter jordskred 

Udendørs servering på restaurant.
Corona

Klar til genåbning:

233.000 har booket bord

Retten i København set ude fra
Krimi

To mænd dømt efter næsten 800 tiltaler

politibil holder ved siden af mand med banner
Nyheder

15-årig sort teenagepige

dræbt af politi i USA

Skilt med retning til kræftbehandling på hospital
Nyheder

Rekordmange penge til Kræftens Bekæmpelse

Sammenbidt Naser Khader
Nyheder

Naser Khader:

Undskyld!

Front på McDonalds-restaurant
Krimi

Mand stukket ned ved McDonald's

Lykke Sand portræt
Underholdning

Rita-skuespillerinde er gravid

Mia Wagner står og kigger ved kysten i Vedbæk
Kendte

Smaskforelsket

Mia Wagner: Her er

min nye kæreste

sonja richter kigger ind i kameraet
Kendte

Sonja Richter om

skuespildrømmen:

Det var skamfuldt

Masser af skrabelodder i en bunke
Nyheder

Nybagt millionær:

Mit hjerte var ved at hoppe

ud af kroppen

Pakke med vacciner fra Johnson&Johnson
Nyheder

EMA: Mulig sammenhæng mellem Johnson-vaccine og blodpropper

birgitte reimer sidder i badekar på et sort hvidt foto
Nyheder

Birgitte Reimer er død

lars løkke rasmussen iført jakke og slips
Nyheder

Dagens afstemning:

Kan Løkkes parti

gøre en forskel?

luftfoto af hedebrand
Krimi

Advarer om brandfare: 
Vær forsigtig derude

motorcyklist giver fuckfinger til politiet på motorvej
Krimi

Vanvid: Video viser

motorcykel med

300 km/t 

poltibiler og redningsmandskab arbejder vejkryds efter trafikulykke
Krimi

Cyklist ramt af lastvogn

ulf pilgaard sætter fodaftryk i cement
Kendte

Ulf Pilgaards sidste

fodaftryk 

Sundhed

Kongehusets

teenageprinsesse

fylder 14

lars løkke rasmussen i jakke og blå skjorte
Nyheder

Medvind til Løkke

i ny måling

Nyheder

Minister vil kigge

på udskældt

reservationskrav

mand i beskyttelsesdrag kigger i mikroskop
Corona

Bliv smittet igen

og tjen 40.000 kroner