Administration 

Alexandra om tæt forhold til Nicolai: "Det er den største cadeau"

Underholdning
Ecco Walkathon 2018, Grevinde Alexandra, Prins Felix, Prins Nikolai (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Lykke kan være mange ting, men for grevinde Alexandra har rollen som mor været definerende.

Hun var 31 år, da hun kom fra den pulserende storby Hongkong til Møgeltønder i Sønderjylland for at gifte sig med prins Joachim og blive en del af den danske kongefamilie.

Her lærte grevinde Alexandra ikke bare danskerne, det danske sprog og den danske mentalitet at kende - hun lærte også, hvad det betyder at bo i et land, der i FN's "World Happiness Report" rangerer som et af de allerlykkeligste.

Siden hun i 90'erne kom til Danmark, har hun været nysgerrig for at finde ud af, hvad det er, der er så særligt ved det land, hun nu kalder sit hjem - og hvad det er, der gør, at vi igen og igen bliver kåret som et af verdens lykkeligste folkefærd.

Det har udmøntet sig i bogen "Mit lykkelige land".

- Jeg bor her i det her smørhul, og jeg ved, hvad der gør mig glad, men jeg var også nysgerrig for at finde ud af, hvad der gør andre glade, siger grevinde Alexandra.

- Jeg er ikke naiv, og jeg ved godt, der også er mange, der er ulykkelige i Danmark. Det kan godt være, vi er i top tre over verdens lykkeligste lande, men vi er samtidig også et folk, der spiser rigtig mange lykkepiller. Men der er nok bøger, der fokuserer på ulykke, så jeg har valgt at fokusere på lykken, forklarer hun.

I sit arbejde med bogen har hun rejst landet rundt for at finde ud af, hvad der gør os så glade - hvordan blandt andet foreningsliv, frivilligt arbejde og tillid til hinanden skaber de optimale kår for lykken - men undervejs er det også blevet en personlig fortælling om det, der gør hende lykkelig.

Og en af de ting, der især træder frem, er hendes rolle som mor.

I august 1999 fik hun sin første søn, prins Nikolai, i armene, og i 2002 kom prins Felix til. Siden da har alt været forandret.

- Lykke for mig er helt klart at se lykken i mine børns øjne. Det er så ubetinget en kærlighed, at jeg næsten glemmer mig selv. De kommer altid før mig, forklarer grevinde Alexandra.

- Man bliver et bedre menneske, når man kan tænke på andre først, men jeg vil understrege, at man ikke behøver have børn for at kunne det – det kan også være for en gammel forælder, en nabo, en syg ven eller et kæledyr. Men når man elsker ubetinget, så bliver man et bedre menneske, siger hun.

Siden de var helt små, har hun forsøgt at være en rollemodel og lære prins Nikolai og prins Felix, hvor stor en styrke, det kan give, når man kan være noget for andre.

- Det er vigtigt at vise den næstekærlighed, og jeg synes, det er meget dansk, at vi bruger vores ressourcer på at være noget for andre og gøre noget godt. Jeg har for eksempel gået Ecco Walkathon i 20 år og har haft mine børn med, siden de lå i barnevognen. Det handler om at vise dem, at man kan hjælpe andre, og at vi står sammen om noget, siger grevinde Alexandra.

- Der har været opmærksomhed om os som familie, men hvis man kan vende det til noget godt, så det sætter fokus på sygdom eller svage mennesker – jeg har selv fokuseret på Parkinson og på blinde mennesker – så kan man være et talerør, hvor det kan betyde meget for andre, forklarer hun.

Hun kan mærke, at det er noget, hendes børn har taget til sig. I 2005 blev hun skilt fra børnenes far, prins Joachim, men også efter de gik fra hinanden, har de været enige om, hvordan børnene skulle opdrages.

- Jeg bliver så stolt, når jeg læser interviews, som Nikolai har givet, for jeg kan mærke, at det, prins Joachim og jeg har forsøgt at give ham, virkelig er sunket ind, og at han gerne vil hjælpe andre, siger grevinde Alexandra.

19-årige prins Nikolai er netop startet på en militæruddannelse på Varde Kaserne. Ved siden af arbejder han som model, og når han skal ud på opgave, tager han gerne sin mor med.

- Det er den største cadeau, at han ikke er flov over at have sin mor med. Det er ikke mig, der spørger, det er ham, der siger: "Mami, jeg vil gerne have dig med".

- Jeg er bare beæret over, at vi har så stærkt og tæt et bånd, det er helt klart en af de største former for lykke for mig, siger grevinde Alexandra.

Den opdragelse, prinserne har fået, har medvirket til at gøre dem til de mennesker, de er i dag, men der er også en anden ting, der har spillet en stor rolle - nemlig det samfund, de er vokset op i.

Og det er, ifølge grevinde Alexandra, også en af grundene til, at Danmark rangerer så højt, når man måler lykke.

- Danmark er det bedste sted i verden for et barn at vokse op. Her får børn lov til at lege i de første meget formative år. Det er med til at stimulere den kreative og innovative sans, og det kan man ikke lære akademisk.

- Vi har også meget lav kriminalitet, og vores børn kan for eksempel ofte cykle alene i skole. Det er med til at gøre det til et fantastisk sted at vokse op, siger grevinde Alexandra.

Med børn på 19 og 16 år, hvoraf den ene så småt er ved at flyve fra reden, og den anden er startet i gymnasiet, er det en ny hverdag, grevinde Alexandra skal til at bygge op.

Men det er også noget, hun glæder sig til.

- Jeg kan huske, da jeg fik Nikolai i armene allerførste gang, og jeg tænkte: "Hvor herre bevares, et lille væsen". Han krævede jo mad, bleskift og opmærksomhed konstant, og man får højst to timers søvn ad gangen. Det kræver alt af en, fortæller hun.

- Jeg tænkte de første par måneder, om jeg nogensinde fik lov at læse 20 sider sammenhængende i en bog igen eller se et afsnit af en tv-serie. Det er jo sådan en luksus, jeg har tid til igen nu, siger hun og smiler.

I dag er hun 54 år, og selv om livet ind i mellem også har budt på nedture, kan hun mærke, at hun har fået en ballast. Med alderen har hun lært, at lykke også er hvile i sig selv.

- Nu er jeg et sted i livet, hvor jeg kan fokusere på mig selv, og jeg har virkelig lært at elske mig selv. Jeg har set mig selv gå gennem nogle kriser og blive stærkere af det, og det er jeg stolt af. Jeg står et virkelig godt sted, og jeg er glad for der, hvor jeg er i livet, siger hun.

Fra 2020, når prins Felix fylder 18 år, har hun frasagt sig apanage, og det betyder også, at der karrieremæssigt foreligger nogle nye muligheder for hende.

Forfatterskabet, der indtil videre har budt på to bøger - en bog om ledelsesetik skrevet sammen med Timothy L. Fort og "Mit lykkelige land", der er skrevet sammen med journalisten Rikke Hyldgaard - er noget, hun planlægger at udvide.

- Jeg har virkelig fået blod på tanden. Jeg kan godt lide tanken om, at det, man har sagt i en bog, lever for evigt, det lever længere, end jeg kommer til.

- Man foreviger sine tanker, meninger og erfaringer. Jeg er heller ikke færdig med at rejse, for det er noget, jeg lærer meget af. Og når man skriver bøger, kan man jo arbejde fra hele verden, siger hun.

"Mit lykkelige land" udkommer den 2. oktober på Politikens Forlag.

/ritzau/

Af Eva Maria Brandi/ritzau/
En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

Et skønt sommerhus i Saltbæk
Advertorial

Annonce

5 tips til underholdning i sommerhuset

en gul etageejendom
Advertorial

Annonce

Optag et andelsboliglån og nyd fordelene

en knitrende ild
Advertorial

Annonce

Den ultimative guide til træpillefyr

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen

dankort
Nyheder

Stort nedbrud:

Dankort og MobilePay 

fungerer igen

Stig Tøfting og kronprinsen spiller fodbold
Kongelige

Frederik på banen

mand i arkiv
Nyheder

Tyskland lukker Stasi-arkivet

johnny fra kandis smiler
Film og TV

Kandis-Johnny synger

om sex i nyt program

klitlandskab i sommerhusområde
Sundhed

Højsæson for hugorme:

Det her må du aldrig gøre

person tager mobiltelefon fra bord
Krimi

Pas på:

Lommetyvene er tilbage

danske fodboldfans jubler på stadion
Sport

Så meget tjener spillerne

på EM-succes

pakke med ammeindlæg
Nyheder

Tilbagekalder produkt:

Kan få alvorlige

konsekvenser for barnet 

kvinde ligger i koma i seng
Helt vildt

Kvinde vågner

efter 10 måneder

i koma

annette heick sidder på stol og slår ud med armene
Kendte

Annette Heick sælger ud 

grønt græstæppe i parken i københavn
Nyheder

DMI om lørdag:

Der skal et dansk mål til

for at holde os varme 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Se listen:

Her kan du stadig købe

hus til under 1 million

madbude i kø foran mcdonalds i Indonesien
Helt vildt

Populær menu skabte

kaos på McDonald's

grise står i små indelukker
Dyreliv

EU: Slut med bure

og tremmedyr 

Clausholm Gods
Film og TV

Slottet fra "Den store bagedyst" skifter ejer

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Mette F beklager krænkende adfærd 

Havnen i Rønne
Krimi

Eftersøgt mand fundet død i havn

Retten i Næstved
Krimi

To dømt i stor amfetaminsag - bagmand mangler

Portræt Sarah Bro
Kendte

Nyt job til Sarah Bro

(Tallet set ude fra
Nyheder

3-årig faldt i vandet:

Pædagogerne opdagede intet

Delvis solformørkelse
Nyheder

Delvis solformørkelse over Danmark

billede af en højgravid Gosiame Thamara Sithole
Helt vildt

Kvinde fødte ti børn
- nu er hun forsvundet

Nyheder

Lussing til Macron skal give fængsel

portræt af jørgen leth
Kendte

Jørgen Leth ramt
af flere blodpropper

person bliver testet for covid-19
Corona

Antallet af indlagte falder til det laveste i otte måneder

billede af en karryret
Mad og drikke

Risiko for din sundhed: Dit karrypulver kan være giftigt

Prognathodon
Dyreliv

Afsløring: Monster-øgle huserede i Danmark

Et flixtrain kører gennem Berlin
Nyheder

Guf for togelskere: Rutenet til 40 byer genopstår

Mønter og pengesedler
Nyheder

Kunde får erstatning for negative renter

Nyheder

Solformørkelse i dag
- det må du ikke gøre

billede af Ulrikke Toft Simonsen og Lord Siva
Kendte

Dansk stjernepar jubler: Vi venter en lille pige

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

mundbind der er smidt ud
Corona

Overblik:
Sådan åbner Danmark

Blå blink på politibil
Krimi

Mand dør efter styrt fra kran 

Prins Charles og Diana i 1981
Kongelige

Prinsesse Dianas bil til salg

Kvinde med meget stor mave
Helt vildt

Føder 10 børn på én gang

Scene fra den oprindelige nissebande
Film og TV

Tidlig julegave: 
Nissebanden 
vender tilbage

mand går op ad bakke
Rejser

Tag på bjergbestigning i Danmark

Lina Baun Danielsen i byretten
Underholdning

Line Baun anker i Se og Hør-sagen