Græsk skæbnedag i dag
Akropolis slår sprækker, hvilket også gælder folkets tillid til politikerne, mens parlamentet slås om magten. Foto: AFP/Svanpix Aris Messinis
Temperaturen stiger hos grækerne, som blive stadig mere frustrerede over deres politikere. I dag bliver afgørende, vurderer ekspert.

"Frustration og vrede".

Det beskriver bedst den græske folkefølelse lige nu, vurderer europapolitiskchef i DI, Sinne Backs Conan, som følger udviklingen i det gældsplagede land tæt.

"Det er en fuldstændig afgørende dag for Grækenland, fordi de skal vise de europæiske venner, at de ikke bare kan modtage hjælpen, men også håndterer den nuværende situation," siger hun til Newspaq.

Hvis de græske politikere skal håndtere krisen, så kræver det ifølge den europolitiske chef et bredt flertal i parlamentet bag den førte politik. På det punkt fejler de græske politikere dog, da finansministeren angiveligt vil kuppe den siddende premierminister George Papandreou, fordi han kører det socialistiske parti i sænk.

Senere i dag skal parlamentet så stemme om et mistillidsvotum mod premierministeren, og det kan vælte en i forvejen tillid på krykker til de græske politikere, mener Sinne Backs Conan.

"Det er lidt ligegyldigt, om han fortsætter, eller der kommer en ny regeringsleder. Bare der er bred opbakning," fortæller hun, og understreger, at også Grækenlands opposition bakker op om hjælpepakken fra EU.

Hun kan dog ikke umiddelbart pege på en frontfigur til at redde grækerne og resten af EU.

"Der er en enorm mistillid til de græske politikere, så selvom der kom et nyt valg, så er det svært at se en åbenlys ny leder, der skal føre Grækenland gennem krisen," forklarer Sinne Backs Conan.

Grækerne har varslet nye demonstrationer på Syntagma Pladsen foran parlamentet, og der kommer muligvis voldsomme sammenstød igen med ordensmagten.

"Det er jo et helt land, som skal samle sig selv op fra bunden. Det er klart, at der er bekymring for, om strejkerne udvikler sig til mere social uro end det vi har set hidtil. Det er helt sikkert en folkelig reaktion på det, der sker lige nu," fortæller hun.

Tidligere på ugen foreslog George Papandreou en folkeafstemning om hjælpepakken, hvilket fik EU-lederne til at tælle til ti, før de løftede pegefingrene. Ifølge Reuters har han besluttet at trække sig, hvis parlamenter ikke stemmer dagens mistillidsvotum igennem.