Græsk regeringsdannelse i hårdknude

Dannelsen af en overgangsregering er ikke som ventet på plads onsdag aften. Forhandlingerne fortsætter torsdag.
Grækenlands nye regering er alligevel ikke på plads onsdag aften. Et af de tre partier er udvandret fra forhandlingerne.
Grækenlands nye regering er alligevel ikke på plads onsdag aften. Et af de tre partier er udvandret fra forhandlingerne. Foto: Polfoto, AP Photo/Markus Schreiber / POLFOTO

Da den græske premierminister George Papandreou onsdag eftermiddag ønskede sin efterfølger held og lykke på græsk tv, regnede de fleste iagttagere med, at regeringsdannelsen var på plads.

Men onsdag aften er sammensætningen af overgangsregeringen gået i hårdknude og fortsætter i stedet torsdag.

Det skriver BBC.

Det mindste parti i koalitionen, det nationalistiske Laos-parti, udvandrede fra forhandlingerne og overlader umiddelbart regeringsdannelsen til de konservative og socialisterne, der tilsammen har et flertal i det græske parlament.

Lars Hovbakke Sørensen, historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet kalder situationen kaotisk.

"Det er meget uforudsigeligt, hvad der sker i Grækenland lige nu. Det ændrer sig nærmest time for time. Men et bud kunne være, at Det Nye Demokrati og socialisterne ender med at danne regering. Begge partier anser det for meget vigtigt at løse den økonomiske krise," siger han til Newspaq.

Lederen af Laos-partiet Giorgios Karantzaferis forklarede onsdag aften sin udvandring med, at det var "sørgeligt på dette kritiske tidspunkt", at der foregår et "strategisk spil" mellem Papandreou og lederen af partiet Det Nye Demokrati, Antonis Samaras.

Den forlængede regeringsdannelse er uheldig for Grækenland, siger Lars Hovbakke Sørensen.

"Det betyder, at det nu kommer til at tage endnu længere tid for de græske politikere at komme i gang med at løse de økonomiske problemer," siger han.

Navnet på den nye premierminister skulle have været offentliggjort onsdag aften, hvorefter den nye regering skulle indsværges.

Den nye koalitionsregering, der altså tidligst er på plads torsdag, ventes at implementere EU's redningspakke. Uden den risikerer Grækenland en statsbankerot og udtrædelse af euroen.

Grækenland afholder parlamentsvalg i februar.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.