Grænsekontrollen skal i folketingssalen

Oppositionen nåede i sidste øjeblik at skubbe beslutningen om grænsekontrollen fra finansudvalget ned i folketingssalen.
Debatten om grænsekontrollen skal nu foregå i folketingssalen.
Debatten om grænsekontrollen skal nu foregå i folketingssalen. Foto: Carsten Andreasen / POLFOTO

Nu skal regeringens flertal stå sin prøve.

I starten af næste uge skal blå blok kunne mønstre de magiske 90 mandater - ellers er de nødt til at ændre på planerne for en øget grænsekontrol.

Sådan ser realiteterne ud efter et planlagt møde i finansudvalget. Planlagt var også, at et såkaldt aktstykke omhandlende grænsekontrollen skulle godkendes med udvalgets VKO-flertal. Men det satte S, SF og R en stopper for.

"Det her er en af måderne, Folketinget arbejder på. Det er set før. Og derfor mener vi også det er helt naturligt, at finansudvalget nu sender det her i salen, så alle Folketingets medlemmer kan tage stilling til denne her meget afgørende aftale," sagde finansordfører hos Socialdemokraterne, Morten Bødskov, efter mødet.

Det er især den del af regeringen og Dansk Folkepartis grænseplan, der omhandler etableringen af toldbygninger ved fire grænseovergange, som S, SF og R ikke bryder sig om.

"Det er en forkert udmøntning af denne her aftale. Vi mener, at de penge er bedre anvendt på at sikre flere toldere, bedre politibetjente eller bedre udstyr til at samarbejde om bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet," siger Morten Bødskov.

Formanden for finansudvalget, Dansk Folkeparti finansordfører Kristian Thulesen Dahl, accepterede efter mødet, at grænsekontrollen nu skal debatteres i folketingssalen. Men han kritiserede oppositionen for at være alt for sent ude.

"Først her på sidstedagen, hvor vi egentlig skulle træffe beslutningen, der kommer ønsket om at få sagen i folketingssalen. Det har de selvfølgelig lov til, men det betyder også bare, at danskerne må vente endnu længere på at få flere toldere ved grænserne," siger han.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen, der var indkaldt til samråd i finansudvalget, var tydeligt frustreret over udviklingen. Aftalen om grænsekontrol, der blev indgået på Dansk Folkepartis bud under finansministerens 2020-forhandlinger, har de seneste dage fået kritik fra nær og fjern.

"Meget af den snak, der er, vil selvfølgelig have et skadeligt element, men det ændrer ikke ved, at det, vi laver, er inden for Schengen-reglerne," siger Claus Hjort.

Det bliver formodentligt på tirsdag, at sagen om grænsekontrollen skal til afstemning i folketingssalen. Her forventer mange, at det er kristendemokraten Per Ørum Jørgensen, der bliver tungen på vægtskålen og enten leverer flertallet til regeringen eller oppositionen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.