Grænsekontrol hjælper ikke en dyt
Grænsekontrollen har ikke haft den ønskede virkning, lyder Skats egen evaluering. Foto: Colourbox
Evaluering. Socialdemokraterne vil flytte toldere over til jagt på multinationale selskaber, mens V og DF holder fast i grænsekontrol.

Den skærpede kontrol ved den dansk-tyske grænse har ikke haft den effekt, VK-regeringen - og ikke mindst Dansk Folkeparti - havde håbet.

Skat har gjort status, og det viser sig, at bommene og de ekstra toldere ikke har nedbragt den grænseoverskridende kriminalitet, skriver Jyllands-Posten lørdag.

Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup, mener at evalueringen taler sit eget tydelige sprog. Derfor vil han rulle kontrollen tilbage.

"Alt det Dansk Folkeparti fik indført - som var spild af penge og noget med at stå med en masse skattemedarbejdere og kontrollere ved grænsen - det får vi afskaffet. I stedet får vi skattemedarbejderne til at lave noget, som gavner samfundet, nemlig kontrollere store multinationale selskaber og andre ting som vi har brug for," siger han til Newspaq.

Venstre holder fast i støtten til trods de skarpe skud i Skats evaluering.

"Jeg tror ikke, der er mange som har tænkt, at nu kører vi syd for grænsen og propper bilen med både det ene og det andet, når man vidste, at nu er chancen for at blive taget langt større. Så der er ingen tvivl om, at det har haft en massiv præventiv effekt," siger skatteordfører Torsten Schack Pedersen (V) til Newspaq.

Han tilføjer, at når afgifterne på usunde fødevarer og cigaretter stiger, så vil befolkningen igen begynde at smugle.

DF's retsordfører Peter Skaarup ser dog ikke den grænsekontrollen som en fiasko.

"Hvis man er forbryder eller menneskesmugler, skal man være godt dum, hvis man med så megen omtale i medierne har forsøgt at komme over grænsen til Danmark," siger han til Jyllands-Posten.