Grænsehandel koster tusindvis af job
Højere afgifter på bl.a. slik betyder bare endnu en éndagstur til udlandet, lyder det fra De Samvirkende Købmænd. Foto: Alexander F. Yuan/AP / POLFOTO
Højere afgifter betyder bare endnu en éndagstur til udlandet, siger De Samvirkende Købmænd. De er bekymrede over stigende grænsehandel.

Detailhandlen er bekymret over, at danskerne i stor stil valfarter til Tyskland og Polen for at shoppe.

Danskernes grænsehandel vil til næste år runde 12 milliarder kroner. Beløbet svarer til tusindvis af mistede job i danske virksomheder, lyder det fra De Samvirkende Købmænd.

"Høje danske afgifter flytter omsætning og dermed arbejdspladser ud af Danmark. Kun i beskedent omfang påvirkes forbruget i den retning, som et politisk flertal ønsker sig," siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen fra De Samvirkende Købmænd.

Claus Bøgelund Nielsen mener, at politikerne skyder helt ved siden af med de nye afgifter på fedt og sukker.

"Sodavand, øl, slik, vin og ganske almindelige fødevarer er og bliver ikke sundere af at blive købt i udlandet frem for i Danmark. Men danske virksomheder mister tusindvis af job i det private erhvervsliv til udenlandske virksomheder, der overhovedet ikke bidrager til det danske velfærdssamfund," siger han.

Tilsammen udgør grænsehandlen godt og vel fire procent af den totale detailomsætning.

De 12 milliarder kroner, som danskerne forventes at lægge i udenlandske butikker til næste år, svarer til den samlede omsætning i SuperBest og 7-Eleven eller den samlede omsætning i Fakta og Lidl.