Grækenland siger ja til stram spareplan
Dagen igennem er demonstranter og politi tørnet sammen i Athens gader. Politiet har gjort brug af tåregas for at splitte demonstranterne. Foto: Petros Giannakouris / POLFOTO
Det græske parlament har netop godkendt en spareplan, der skal sikre, at mange euro-milliarder bliver pumpet ind i den slunkne statskasse.

På gaden foran parlamentet har civile de seneste dage demonstreret mod udsigten til yderligere sparetiltag i Grækenland.

Men på trods af protesterne har politikerne inden for parlamentbygningens mure netop stemt ja til den første af to afstemninger, der vedtager en langsigtet spareplan for landet. En spareplan, der skal spare 28 milliarder euro hvilket svarer til omkring 194 milliarder danske kroner.

"Helt konkret, så betyder ja'et i dag, at eurolandene vil gennemføre overførslen af foreløbigt 12 milliarder euro inden for den næste uge eller to. Grækenland er reddet fra at gå bankerot. I hvert fald for en tid," siger den danske ambassadør i Grækenland, Tom Nørring, til Newspaq.

Med et smalt flertal på 155 ud af 300 parlamentsmedlemmer blev
spareplanen sikret. 138 stemte nej, fem stemte blank og to var fraværende.

Besparelserne betyder, at der skal skæres mange millioner af det offentlige budget. Det kommer til at ske gennem væsentlige nedskæringer i de offentligt ansattes løn, gennem øget beskatning og ved at sælge ud af den græske stats aktiver.

Tom Nørring, der befinder sig i Athen, fortæller, at afstemningen endnu ikke har usløst reaktioner fra demonstranterne foran parlamentet.

"Men formentligt vil demonstrationerne fortsætte i dag og i morgen. I hvertfald indtil den anden afstemning er overstået. Mit gæt vil så være, at situationen vil falde til ro," siger han.

I morgen skal parlamentets politikere tage stilling til andet ben af sparetiltagene - nemlig hvordan de skal implementeres.

Det socialdemokratisk ledede regering sidder på 155 af parlamentets 300 mandater, og indtil videre har kun en enkelt regeringspolitiker valgt at stemme imod spareplanen. Ifølge Tom Nørring er denne politiker efterfølgende blevet ekskluderet fra partiet PASOK af premierminister George Papandreous.