Grækenland reddet fra bankerot af EU og IMF
Nu kan Grækenland låne 12 milliarder euro af internationale banker til at betale af på landets tårnhøje gæld. Foto: Ferdinand Ostrop / POLFOTO
EU og IMF giver grønt lys til at låne 12 milliarder euro til det forgældede land - indtil en hjælpepakke er i hus.

EU og IMF har spændt sikkerhedsnettet ud under Grækenland, som er truet af statsbankerot.

EU og IMF er i dag blevet enige om en aftale, som tillader internationale banker at låne 12 milliarder euro til Grækenland, indtil en større hjælpepakke er på plads. Det meddeler EU's økonomikommissær, Olli Rehn, i en pressemeddelelse.

Hvis ikke hjælpen var kommet nu, ville Grækenland have et alvorligt problem. I juli måned skal landet nemlig afdrage 3,3 milliarder euro på deres gæld. Det ville betyde statsbankerot, da Grækenland ikke mener at have så mange penge til rådighed, skriver Børsen.

På søndag skal EU's finansministre nå til enighed om detaljerne i en hjælpepakke på 120 milliarder euro til Grækenland. Dagens aftale mellem EU og IMF er dermed kun første skridt i 'to-trins-raketten', som skal få Grækenland på ret køl.

Økonomikommissæren opfordrede i sin pressemeddelelse til, at EU-landene gør en indsats for at få detaljerne omkring hjælpepakken på plads hurtigt. Men lagde heller ikke skjul på, hvem der særligt skulle gøre en indsats.

"En stor del af ansvaret ligger på skuldrene af de græske myndigheder og politiske ledere", understregede Olli Rehn.

"Vi forventer, at det græske parlament gennemfører det aftalte økonomiske reformprogram inden udgangen af juni", meddelte økonomikommissæren.

Kilde: BørsenEuropaKommissionen