AU PAIR - ER DET FAIR? Godsejere kan forvente politianmeldelse
Godsejerpar brugte falsk kontrakt til at få au pair, som arbejdede 15 timer i døgnet. Nu kan parret forvente politianmeldelse, siger Udlændingeservice.

Godsejerparret Marianne og Peter Holst, der fik 24-årige Jade Carreon som au pair på falsk kontrakt, kan sandsynligvis se frem til en politianmeldelse.

For en sådan praksis er klart ulovlig og vil få konsekvenser, siger kontorchef i Au pair- og Praktikantkontoret i Udlændingeservice, Merete Pårensgaard:

"Jeg har læst historien, og selvfølgelig vil det give anledning til en reaktion fra vores side."

Læs: Godsejere udnytter au pairer som tjenestepiger

Straffen er op til to års fængsel

Uden at gå direkte ind i den konkrete sag, gør hun klart, at en politianmeldelse vil være konsekvensen af sådan en type sag.

"Når begge parter erkender en ulovlig kontrakt, så sender vi det direkte videre til politiet," siger Merete Pårensgaard.

Straframmen er op til to år i særligt hårde tilfælde. I dette tilfælde vil en eventuelt straf sandsynligvis holde sig inden for 60 dages ubetinget fængsel, lyder vurderingen. Bliver godsejerparret dømt, risikerer de udelukkelse fra au pairordningen i op til ti år.

De havde ingen børn

Sagen begyndte 27. marts i år, hvor da 24-årige Jade Carreon ankom fra Filippinerne til Nysø Gods ved Præstø. Her skulle hun arbejde som au pair for forvalteren Torben Albertsen.

Troede hun. For navnet, der stod på hendes kontrakt, Torben, var ren proforma for at omgå lovgivningen - hun skulle reelt arbejde på godset hos Marianne og Peter Holst, som ikke selv opfylder kravet som værtsfamilie, fordi de ikke har børn.

Her arbejdede hun hele ugen fra 7 morgen til 22 om aftenen hos godsejerparret med rengøring, tøjvask, madlavning, sygepleje og dyrepasning -  med kun to en halv times fri midt på dagen.

Både Marianne Holst og Torben Albertsen har begge erkendt over for Avisen.dk, at kontrakten er falsk.

Forbundssekretær i Foa, Jacob Bang opfordrer Jade Carreon til at henvende sig. De vil gerne rejse en sag:

”Det er tydeligt, at hun ikke har været au pair, men tjenestepige. Og det skal hun da have løn for – 116 kroner i timen,” siger Jacob Bang.

Udlændingeservice vurderer, at de sender over 50 sager lignende sager videre til politiet hvert år.

 

skjultitel

Avisen.dk og Ugebrevet A4 har undersøgt arbejdsvilkårene blandt 204 au pairer.

  • De får 51 kr. i timen.
  • Ti procent bruger under 100 kroner eller slet ingenting på sig selv.
  • 30 pct. arbejder mere end de 30 timer om ugen, reglerne tillader.

Undersøgelsen er udført af Julie Moestrup og Iver Houmark Andersen.

Deltag på Facebook

Læs alle artiklerne om Au Pair

In english