Glem brysterne - taljen tæller
Der er ét kvindeligt træk, som mænd gennem århundreder har lovprist som kernen af kvindelig skønhed – og det er hverken bryster, baller, øjne, hår eller lår.

Af Sophie Nyborg - sony@avisen.dk

»Sundhed er skønhed, og det bedste helbred er den største skønhed.«
Sådan skrev den engelske forfatter William Shenstone engang i 1700-tallet. Det udsagn mener tre amerikanske psykologer nu at have dokumenteret.

De har udråbt det ultimative kvindelige skønhedstræk. Det er såmænd en smal talje, der har fået pulsen op hos mændene gennem tiderne.

Psykologerne gennemsøgte 345.000 tekster i britisk og amerikansk litteratur gennem det 16., 17., og 18. århundrede. En smækker hvepsetalje var det eneste træk, som alle forfatterne kunne blive enige om, de var helt eksede med, mens store bryster ikke fik megen opmærksomhed. Helt tilbage til det gamle Egypten yndede dronning Nefertari at understrege sin smalle talje i poesien.

Biologers skønhedsideal

Hvordan det lige har noget at gøre med sundhed, ligger lige for, hvis man spørger nutidens forskere.

»De har jo netop dokumenteret biologers påstand om, at opfattelsen af skønhed ikke er kulturelt bestemt, men biologisk bestemt,« siger biolog Jes Søe Pedersen fra Københavns Universitet.

En smal talje er et tydeligt tegn på, at kvinden har et højt niveau af det kvindelige kønshormon østrogen i kroppen, og dermed er de også mere frugtbare, forklarer Jes Søe Pedersen. De er også generelt sundere, for det er nemlig dokumenteret, at kvinder med meget fedt omkring livet har mindre østrogen i kroppen og generelt lider af flere sygdomme såsom sukkersyge.

Når det kommer til kvinder, er de dog mindst lige så meget slaver af biologien, mener Jes Søe Pedersen.

»Kvinder finder for eksempel også meget skægvækst mest attraktivt, som tyder på et højt indhold af det mandlige kønshormon testosteron,« siger han og peger på et amerikansk studie. Her svarede en række kvinder, at de bedst kunne lide mænd uden skæg – sådan som moden måske dikterer. Men når de blev bedt om at pege på den mest attraktive mand ud fra billeder, var det de skæggede mænd, der vandt kvindernes gunst,

Kønsforsker Dorte Marie Søndergaard giver ikke så meget for biologiske instinkter.

»Skønhedsidealer varierer radikalt over tid og mellem kulturer. De lange halse i visse afrikanske samfund, de små fødder i det gamle Kina, korsetterne i vores egen kulturs ikke særlig fjerne fortid: Hvad er skønhed?,« siger hun.