'Gennembrud' for 10.000 handicaphjælpere: "Det er ikke længere et wild west"
"Nu er de ikke længere afhængige af, hvad de hver især kunne opnå af aftaler, men afhængige af en kollektiv aftale", fortæller en tilfreds FOA-formand Dennis Kristensen efter den nye aftale om overenskomst er indgået. Foto: Torkil Adsersen/Scanpix/Arkiv
Fagforbundet FOA og Dansk Erhverv har indgået overenskomst for 10.000 handicaphjælpere. Det skal sikre hjælperne kollektive aftaler i fremtiden i stedet for de individuelle, de har nu, mener FOA-formand Dennis Kristensen.

Op mod 10.000 handicaphjælpere har hidtil ikke haft en overenskomst. Det kan betyde ringere løn- og arbejdsvilkår og mere usikkerhed blandt medarbejdere.

Men nu har Fagforbundet FOA og Dansk Erhverv vendt skuden.

Fagforbundet FOA og Dansk Erhverv har nemlig indgået en aftale om overenskomst for de 10.000 handicaphjælpere, der skal skabe mere sikkerhed og gøre det mere attraktivt at blive handicaphjælper, skriver FOA i en pressemeddelelse.

Skal ikke længere klare sig selv

Fagforbundet FOA's formand, Dennis Kristensen, mener, der har været et særligt behov. Nu står handicaphjælperne stærkere som et samlet fællesskab end hver for sig: 

- Nu er det endelig lykkedes handicaphjælperne at få det gennembrud. Nu er de ikke længere afhængige af, hvad de hver især kunne opnå af aftaler, men afhængige af en kollektiv aftale, som skal fornys, ligesom alle andre overenskomster skal fornyes. De er blevet lønmodtagere i stedet for at skulle klare sig selv, siger Dennis Kristensen til Avisen.dk

Den nye overenskomst omfatter løn- og ansættelsesvilkår for handicaphjælpere, der ikke er ansat i BPA-ordninger (Borgerstyret Personlig Assistance) efter Servicelovens paragraf 95 og 96. Det er typisk hjælpere, der arbejder med personlig hjælp, respiratorisk overvågning, ledsagelse og specialpædagogisk støtte (SPS) i borgerens eget hjem, skriver FOA i pressemeddelelsen. 

Overenskomsten vil generelt følge de samme elementer, der er i BPA-overenskomsterne for handicaphjælpere, og den vil blive indført gradvist frem mod 2021.

Ikke længere et 'wild west'

Det er generelt vigtigt, at man ved som lønmodtager, hvilke rettigheder man har, peger forbundsformand Dennis Kristensen på. Det er vigtigt, at der er klare regler for de forskellige vilkår, så det ikke er op til den enkelte arbejdsgiver at bestemme det hele. 

- Det betyder, at de nu ligner andre lønmodtagere. De får lønvilkår, arbejdstidsregler, bestemmelser om tillæg, ferie. Ja, alt det der gør, at man som lønmodtager på arbejdsmarkedet har nogle rettigheder omkring sit arbejde, så det ikke kun er arbejdsgiveren, der bestemmer, men at man selv har en aftale i baglommen indgået af ens forbund, siger forbundsformanden til Avisen.dk og fortsætter: 

- Man kan sige, at de er blevet 'normaliseret' og er blevet en normal del af arbejdsmarkedet. Og ikke længere et 'wild west', hvor det har været mere eller mindre tilfældigt, hvad man har fået i løn, siger han.

Med den nye overenskomst er der netop lagt særlig vægt på, at virksomhederne bliver samlet i en brancheforening, så de i et fælles samarbejde kan være med til at styrke handicapområdet.