Hug til Riskær: Han ville ikke kunne få job i en pølsevogn
Klaus Riskær Pedersen og hans parti af samme navn har nu underskrifter nok til at stille op til Folketinget. Men er det fair, når han på grund af sin fortid ikke engang må åbne en pølsevogn eller blive politibetjent? spørger en konservativ politiker. (Foto: Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix)
Klaus Riskær Pedersen får en kølig velkomst hos blandt andet Joachim B. Olsen (LA) og Søren Pind (V). Se nogle af de spøjse reaktioner her.

Selvom den kendte erhvervsmand, Klaus Riskær Pedersen, peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, skal han ikke forvente at blive taget imod med åbne arme hos de borgerlige politikere.

Tirsdag klokken 11 holdt Klaus Riskær Pedersen pressemøde for at markere, at hans parti af samme navn nu officielt er berettiget til at stille op til folketingsvalget.

Det har fået et par blå politiske sværvægtere til tasterne, blandt andet i form af stikpiller på det sociale medie Twitter.

"Banditter i habitter"

Tidligere justitsminister Søren Pind (V) har for eksempel sendt en byge af tweets afsted, hvor han udtrykker skepsis og modstand mod den nye folketingskandidat.

"Jeg kan ikke lade være med at se det komplet ironiske i, at i en tid hvor selv statsministeren tager afstand fra "banditter i habitter" bliver Riskær opstillingsberettiget via 20.000 danskere. Det er sgu... Grotesk," skriver Søren Pind blandt andet, og krydrer sit tweet med et par gakkede smileys.

Joachim B.: Hvad fortryder han?

Også Joachim B. Olsen (LA) lufter sin holdning til Klaus Riskær Pedersen på Twitter. Han bider især mærke i, at den nyopstillede partistifter ikke entydigt fortryder eller tager afstand til de kriminelle handlinger, han er dømt for.

"Fortryder han, at har snydt og bedraget andre mennesker eller fortryder han blot, at han blev dømt for det?" spørger Joachim B. Olsen i en Twitter-debat om Riskær.

"At han fortryder at have begået hård kriminalitet? At han fortryder, at han blev taget i det? At han efter 3 domme på samlet set over 10 års fængsel fortsat ikke mener, at han har gjort noget forkert? Hvad er det, som står klart?" fortsætter han.

Ingen pølsevogn til Riskær

Nikolaj Bøgh, som stiller op til Folketinget for Konservative efter en årrække at have siddet i kommunalbestyrelsen for samme parti i Frederiksberg, lader sin skepsis komme til udtryk i en klumme i mediet Point Of View.

Her gør han opmærksom på, at Klaus Riskær Pedersen har fire domme bag sig for økonomisk kriminalitet, og er blevet idømt mere end ti års fængsel i alt. Riskær afsluttede sidste fængselsstraf i 2013. Det betyder, at hans straffeattest stadig er så plettet, at der er en række stillinger i det offentlige, han ikke må søge, ligesom han også er fradømt retten til at drive virksomhed, påpeger Nikolaj Bøgh.

"Riskær ville ikke kunne få et job som gadebetjent eller åbne en pølsevogn," skriver han i debatindlægget.

Klaus Riskær Pedersen kan "som potentiel lovgiver få indflydelse på dansk erhvervslovgivning og retspolitik og erhvervslovgivning, men han kan ikke selv drive virksomhed eller blive ansat ved politiet. Det forekommer ganske problematisk og selvmodsigende," fortsætter han.

Hans konklusion er derfor, at Klaus Riskær Pedersen ikke er værdig til at komme i Folketinget. Hvis en person uden ren straffeattest bliver valgt ind, skal folketingsmedlemmerne tage stilling til, hvorvidt personen er "værdig" til at sidde i Folketinget. I det tilfælde vil Nikolaj Bøgh erklære Riskær for "uværdig". Denne værdighedsvurdering kan betyde, at Riskærs politiske karriere slutter, før den rigtig er begyndt.

"Georg Gearløs-eksperiment"

Ikke kun politikere giver den dømte erhvervsmand den kolde skulder.

Cheføkonomen i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen, kalder Klaus Riskær Pedersens skatteplan for et "Georg Gearløs-eksperiment".

Der er dog andre, som ikke mener, man bør stille sig i vejen for at Klaus Riskær Pedersen kommer i Folketinget. Blandt andet Søren Espersen (DF).

"For skulle det ske, at vælgerne - fuldt orienteret og vel vidende, hvad manden har gjort - gør ham til MF (medlem af Folketinget, red), ville det være meget skævt og arrogant af mig efterfølgende bare at blæse på folkets røst," skriver den erfarne DF-politiker på Twitter.

"Tankevækkende"

Lisbeth Zornig, som er tidligere formand for Børnerådet og debattør på det sociale område, efterlyser i stedet lidt selvindsigt hos politikerne.

"Well, hvis noget er tankevækkende er det vel, at der er så mange borgere, der ikke har tillid til den nuværende politikertype? Hvad er mon forklaringen på det?" skriver hun på Twitter i et svar til Søren Pind (V).

Den kendte iværksætter og Jubii-stifter, Martin Thorborg, mener ikke, at man skal forhindre Klaus Riskær Pedersen i at komme i Folketinget. Men hvis folk stemmer på ham, må de også leve med konsekvenserne:

"Selvfølgelig skal Klaus Riskær sidde i Folketinget, hvis han bliver stemt ind.
Men folk skal så bare ikke pive, når han forsætter sit virke som platugle der," skriver han på Twitter.

via Listen To News