Fyreseddel blev til firmastart for enlig mor
Dorhe Albinussen med sin datter Frida. Den seks-årige pige er hovedårsagen til, at hendes mor er blevet iværksætter. PRIVATFOTO
Flere alenemødre end alenefædre ender i chefstolen i eget firma. Friheden og fleksibiliteten ved at være chef i egen butik har også fået Fridas mor, Dorthe Albinussen, til at gå solo.

Hun sælger kundegaver, medarbejdergaver, sommer- og jule-gaver og nu også VIP-gaver.

Dorthe Albinussen er iværksætter og driver en enkeltmands-virksomhed tæt på hjemmet i Dragør. Men firmaet, DOAL, er ikke det eneste, hun er alene om.

Kvalitetstid med Frida

Den 45-årige kvinde bor nemlig alene med datteren Frida, der lige er startet i skole.

"Det bedste ved at sidde i chefstolen er, at jeg har chancen for at få mere kvalitetstid med Frida nu, end dengang jeg var lønmodtager i et større firma."

"Hvis fritidsklubben for eksempel har lukket, kan jeg holde fri eller tage hende med på arbejde. Vi er blevet meget tættere, fordi jeg er iværksætter," siger direktøren i firmaet, hvis navn er DOAL aka Dorthe Albinussen.

Hun tilføjer:

"Jeg indrømmer blankt, at det også er en befrielse at kunne sige nej til sure kunder. Jeg trives med at tage alle beslutninger selv, og jeg bliver glad, hver gang jeg går ind i mit showroom, hvor der blandt andet er vin, chokolade og brugskunst på hylderne. Det giver en stor tilfredsstillelse at være iværksætter."

Læs: Småbørnsmødre vil være chefer i egen butik

Det var en fyreseddel og ikke en tilfældighed, der fik Dorthe Albinussen til at starte eget firma.

"Jeg havde givet alt og lidt til i det job, og da jeg så kom tilbage efter barsel blev jeg fyret. Den dag besluttede jeg, at jeg aldrig vil give mig 120 procent til en anden end mig selv," siger hun.

At være chef i egen butik betyder, at Fridas mor kan tage sig af datteren, hvis hun har en off-dag.

"Der var for eksempel en dag, hvor Ida vågnede og troede, at hun havde fri. Da jeg fortalte hende, at det havde hun ikke, brød hun sammen i gråd. Jeg kunne simpelthen ikke nænne at sende hende i skole, så hun kom med mig på kontoret i stedet for, så sad hun og tegnede, indtil jeg gav mig selv fri."

"Det er den fleksibilitet, der er svær at finde andre steder," forklarer hun.

Udfordringer for femi-chefer

Dorthe Albinussen er meget bevidst om udfordringerne ved at drive en enkeltmands-virksomhed.

"Jeg har altid sommerfugle i maven, når jeg skal mødes med min bankrådgiver. At have orden i regnskabet er den største udfordring i de her krisetider, men heldigvis har jeg et godt netværk, jeg kan læne mig op ad," siger hun.

Den 45-årige alenemor vil gerne give andre kvinder et godt råd, før de springer ud som iværksættere.

"Dit firma skal være en butik, hvis lukketider harmonerer med at være mor. Dine sparringspartnere skal have forstand på små firmaer, og så skal du bare tro på det," lyder opmuntringen fra Dorthe Albinussen, der ikke kunne drømme om at vende tilbage til livet som lønarbejder.

Næste skridt er en partner

På længere sigt kunne Dorthe Albinussen godt forestille sig at samarbejde med en partner i DOAL, men indtil nu har den rigtige mand/kvinde til jobbet ikke vist sig.

"Når man er vant til solo-ræset, kan det være en udfordring at låne rattet ud til en anden. Lige nu bruger jeg de andre i det kontor-fællesskab, jeg indgår i, men i fremtiden vil jeg gerne have en partner. Det ville også gøre min økonomi mindre skrøbelig," slutter direktøren.