Buskene bugner af bær, og snart skyder svampene for alvor op fra skovbunden.
September og oktober inviterer dig i den grad til at tage på skattejagt i det fri.
- Der har været de rigtige elementer af varme og vand på de rigtige tidspunkter, som gør, at det især er et rigtig godt bær-år, fortæller Karin Winther, der er naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune i Nordjylland.
Og det med at gå på rov er noget, alle bør kaste sig ud i.
Det mener Thomas Laursen, der er professionel sanker og forfatter til flere bøger om emnet - blandt andet "Den Lille Vilde".
- Alle taler om sæsonvarer og lokale varer. Du får det ikke mere lokalt, end hvis du går ud og samler noget vildt dér, hvor du bor, siger han.
Har du kurven klar, byder naturen den nærmeste tid på følgende gode sager.
1) Sødt og surt fra hegn og krat.
Brombær, tyttebær, blåbær, revling, hyben og havtorn.
Du kan plukke dem alle og spise dem nu, sylte dem eller fryse dem ned til senere.
- Når vi når til december, så er der da noget herlighedsværdi over at dyppe æbleskiverne i den brombærmarmelade, du har lavet ud af bær, du selv har samlet. Det er ren glædesmedicin, siger Karin Winther.
Men husk at tjekke op på indsamlingsreglerne.
På områder, som er ejet af kommunen eller staten, må du gerne samle til eget forbrug og gå uden for stierne, mens du på private arealer skal holde dig på de anlagte stier.
2) Svampegilde.
Jo klogere Thomas Laursen bliver på at sanke, jo mindre føler han, at han ved.
- Én ting, jeg har lært, er, at regn ikke falder stabilt. Der kommer lidt her og lidt der. Man kan derfor ikke altid vide, hvor man kan finde svampene, siger han.
Både han og Karin Winther nævner kantareller og rørhatte som gode begyndersvampe.
- Jeg anbefaler, at man starter med dem og får helt styr på dem, før man begynder at føje en eller flere nye slags til, siger Karin Winther.
Hvis du må, er det smart at klippe hele grene af havtornebusken og fryse dem ned. Herefter kan du slå bærrene af på effektiv vis uden at stikke dig, forklarer naturvejleder Karin Winther. (Arkivfoto). Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Hvis du er lidt mere øvet, kan du gå efter arter som skørhat og mælkehat.
Men er du helt ny i disciplinen, skal du spørge en kyndig svampekender om hjælp.
- Tag ud på en tur med nogle, der ved noget om det. Lad være med at spise noget, du ikke ved, hvad er. Og hav noget tålmodighed, lyder rådet fra Thomas Laursen.
3) Nallerne i nælderne.
En måske knap så kendt sankefangst er brændenældefrø.
Ifør dig handsker, så du ikke brænder dig, og brug en saks til at klippe frøene af planten.
- Det er megalækkert. Når du rister frøene, får de en sødme. Du kan tørre dem i ovnen og gemme dem, så du kan smide dem på blancheret broccoli eller på salater, fortæller Thomas Laursen.
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.