Fugl eller fisk? Find kæledyret for dig
Små fugle passer godt ind i en lejlighed. Foto: Robert Byron/free
Savner du en lodden og legesyg ven? Gør dit kommende kæledyr en tjeneste og overvej grundigt, om det er et ansvar, du er klar til.

Måske er din lejlighed underligt tom, måske har børnene plaget dig i årevis, eller måske kan du ikke forestille dig en mere romantisk gave til din kæreste. Det er fristende at skaffe sig en blød ven, der begejstret modtager dig, når du kommer hjem.

Men har du lange dage, bør du lige tænke dig om en ekstra gang, inden du anskaffer dig et dyr til at være din bedste ven. Det går værst ud over den firbenede i forholdet, hvis du mister interessen, og du skal virkelig gøre dig nogle alvorlige overvejelser, inden du forøger familien.

- Det er ikke en menneskeret at have et kæledyr, siger Lene Frahm, som er internatleder i Fyns Internat.

Hun foreslår, at man inden anskaffelse af et kæledyr laver en liste over, hvordan ens egen familiestruktur ser ud. Så laver man en anden liste, der skal være over, hvad eventuelle kæledyr har af behov. Så går man tilbage til den første liste og ser, hvordan de to lister stemmer overens.

- Man bør lave lige så meget research når man køber et kæledyr, som når man køber en bil. Du køber jo heller ikke en lille VW Bobbel til en familie på syv personer, siger Lene Frahm.

Trine Hansen, der er professionel dyrepasser og indehaver af trinedyrepasser.dk, fraråder også, at man køber de ellers populære hamstere og chinchillaer til børn. De er nemlig natdyr, og sover om dagen. De kan blive stresset af at blive forstyrret i deres søvn i løbet af dagen, hvis børnene vil lege med dem.

- Uden at ville det ondt, så bliver det misforstået kærlighed for det stakkels dyr, siger Trine Hansen.

I stedet opfordrer hun børnefamilier til at kigge på kaniner, marsvin eller katte, der er gode til børn. Hunde er et større ansvar end alle disse tre, da de betragter menneskerne i familien som deres flok og bliver meget ensomme uden selskab.

Hvis du har lange arbejdsdage, bør du kigge på små fugle, krybdyr og fisk. De er ikke så sociale, men de kræver heller ikke så meget pasning. Krybdyr kræver dog stor research, da man skal kunne opdage, hvis de mistrives. Så selv om de ikke kræver meget selskab, skal man alligevel være opmærksom på, hvis de pludselig opfører sig anderledes.

Selv om et akvarium kan virke som et vandet valg, så kan fisk faktisk være sjove, siger Trine Hansen. Særligt ciklider har et sjovt adfærdsmønster. Hvis du netop er typen, der har ræs på hele dagen på jobbet, kan fisk vise sig at være et helt optimalt valg for dig.

- Når du sidder og kigger ind i et akvarium, så stresser du rigtig godt af, siger Trine Hansen.

En lille fugl kan også være et godt valg, men du må ikke forveksle en undulat med en papegøje. Store fugle er generelt meget sociale, og de mistrives, hvis du ikke kan være sammen med dem mange timer om dagen. Bor man i lejlighed eller rækkehus, skal man også tænke over, hvor højt ens fugl snakker eller synger.

Gode dyr til folk, der har travlt i hverdagen:

- Fisk, særligt ciklider

- Finker, parakitter og undulater

- Krybdyr, men først efter indgående research

NB: Ingen dyr fortjener at blive impulskøbt. Sæt dig altid ind i et dyrs behov, inden du anskaffer det.

Kilde: Trine Hansen

/ritzau/FOKUS