FTF kræver erstatning til flere stressramte
- Der kan være tale om nedbrydning over flere år, som til sidst ender med, at man blive uarbejdsdygtig. Det kan for eksempel være en politimand, der arbejder i et belastet område, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey. Foto: Colourbox
Hvis man får en psykisk lidelse som følge af sit arbejde, bør man langt nemmere kunne få arbejdsskadeerstatning, mener fagforbund.

Hvis man skal gøre sig håb om at få erstatning for en arbejdsskade, så er det langt nemmere, hvis man får en høreskade, end hvis man ender med at få langvaring stress.

Det viser de seneste tal fra Arbejdsskadestyrelsen.

Her står det klart at kun 7,2 - altså mindre end hver 10. - af de 3.486 sygdomme, der sidste år blev anmeldt, blev anerkendt som psykisk erhvervssygdom.

Til sammenligning blev 71,2 procent af hudsygdommene og over halvdelen af høresygdommene anerkendt.

Men det billede må der laves om på, mener fagforbundet FTF.

- Flere og flere har psykiske problemer, som knytter sig til deres arbejdsliv, men de har utrolig svært ved at få erstatning. Vi ser mange erstatninger for de fysiske lidelser, men det kniber med de psykiske, siger hun til Newspaq.

En psykisk lidelse kan komme, hvis man arbejder i et hårdt miljø over længere tid, forklarer forbundsformanden.

- Der kan være tale om nedbrydning over flere år, som til sidst ender med, at man blive uarbejdsdygtig. Det kan for eksempel være en politimand, der arbejder i et belastet område, eller en sygeplejeske der arbejder med meget voldsomme patienter. Disse skader anerkendes meget, meget sjældent, siger Sorgenfrey.

Derfor vil FTF have lavet arbejdsskadelovgivningen om, så man får bedre mulighed for at få tilkendt erstatning for psykiske lidelser, som er opstået på grund af jobbet.

Dertil håber Sorgenfrey på mere forskning.

- I samfundet har vi haft en holdning til, at stress og psykiske problemer hører privatlivet til. Derfor er der brug for, at området undersøges nærmere. For det er tydeligt, at flere får psykiske lidelser som følge af deres arbejdsliv, siger hun.

faktaboks

Flere anmelder psykiske lidelser

- På fem år er der blevet anmeldt 15 procent flere psykiske lidelser som erhvervsskader.

- I 2011 var det 3.486.

- I 2005 lå tallet på 2.990.

Kilde: FTF.