FTF afviser ægteskab med Børsting
FTF er partipolitisk uafhængig. Det er LO også på papiret men ikke i virkeligheden, og det er problem for en fusion, mener FTF's formand Bente Sorgenfrey. Foto: FTF/Henrik Bjerregrav
En sammensmeltning mellem landets to store hovedorganisationer ligger ikke lige til højrebenet, mener FTF's formand.

Modsætninger mellem LO og FTF er for store til, at en fusion kan komme på tale de kommende år.

Det fastslår formand for FTF, Bente Sorgenfrey, der repræsenterer 450.000 offentligt og privatansatte bl.a. lærere, pædagoger og sygeplejersker.

"Man skal aldrig udelukke noget, men jeg kan ikke se en fusion lige rundt om hjørnet," siger hun til Newspaq.

LO-forbund som Teknisk Landsforbund, FOA og HK bejler ellers til FTF og opfordrer til en fusion. Så sent som i går sagde LO's formand Harald Børsting, at han ikke vil afvise en fusion.

En ny megaorganisation vil i givet fald rumme over 1,5 millioner lønmodtagere.

FTF's formand er glad for de mange bejlere fra LO-familien.

"Jeg er selvfølgelig smigret over, at LO-forbund synes, at FTF gør det godt, men jeg mener, at det vil være forkert kun at vende snuden en vej, nemlig mod LO. Mange af vores grupper har et tæt samarbejde med AC," siger hun.

Ifølge Bente Sorgenfrey er FTF langt mere optaget af uddannelsespolitik og samarbejde mellem offentlig og privat sektor end LO.

Samtidig er LO's åbenlyse politiske støtte til den nye regering en blokade for en eventuel fusion, mener hun.

"Vores fokus er et andet end jeg oplever LO's. Der er nogle forskelle, der ikke gør det umiddelbart muligt at sætte en stor fusionsproces i gang," siger Bente Sorgenfrey.

Hele diskussionen om en eventuel fusion tog fart i går, da HK/Kommunal i Hovedstaden meldte ud, at de ønsker at forlade LO-familien til fordel for FTF.

HK's formand Kim Simonsen forventer at søsætte en undersøgelse til næste år, der skal vise, om det er en fordel for hele HK eller for nogle af de fire sektorer at skifte hovedorganisation.

Kim Simonsen vil ikke afvise, at HK Kommunal og måske HK Stat går over til FTF, mens HK Privat og HK Handel bliver i LO.

"Man kan forestille sig hvad som helst. Jeg kan på 30 sekunder stille mig ti spørgsmål, som jeg ikke kender svaret på. Det er derfor, vi formentlig snart skal have undersøgt, hvor HK står bedst for at varetage medlemmermes interesser," siger han til Newspaq.

Kim Simonsen regner med, at spørgsmålet om hovedorganisation bliver afgjort på HK Danmarks kongres i 2013.