Fra mand til kvinde - fra kvinde til mand
Bodil Marie Jensen, fotograferet på sin arbejdsplads, Grundfos i Bjerringbro. I 1912 måtte Lili Elbe flygte fra reaktionerne efter sit kønsskifte. Sidste år kunne Bodil Marie Jensen konstatere, at verden har ændret sig på godt 100 år. Foto: Privatfoto Privatfoto/Polfoto
Man bliver ikke længere frosset ude for at skifte kønsidentitet. Det blev man for 100 år siden.

En ny international film, "The Danish Girl", har sat fokus på transseksuelle og kønsskifteoperationer.

* I begyndelsen af 1930'erne gennemgik kunstmaleren Einar Wegener fra Vejle som den første i verden en kønsskifteoperation og blev til Lili Elbe.

* I 2000 udkom bogen "The Danish Girl", der bygger på Lili Elbes liv. Bogen er omsat til en film med samme titel, som har premiere torsdag.

* I 1952 fik George Jørgensen en kønsskifteoperation på Rigshospitalet. Han var født af danske forældre og opvokset i USA. Han blev til Christine Jørgensen.

* Hvert år får 5-15 personer en kønsskifteoperation i Danmark. Dertil kommer det ukendte antal, som for egen regning bliver opereret i primært Thailand.

* Personer, som ønsker at skifte køn, definerer sig som transpersoner, transkønnede eller transseksuelle.

* Mange bliver ikke opereret, men vælger at blive behandlet med hormoner, så de får et udseende, der i højere grad svarer til det køn, de føler sig som.

Kilde: Sexlinjen, Ritzau

/ritzau/