Forsvarslækage forbliver mysterium
Det vil fortsat forblive en hemmelighed, hvem der lækkede oplysninger om danske jægersoldaters missioner til Irak til pressen. Foto: colourbox
Det er ikke muligt at få nok beviser, til at føre en straffesag. Det konkluderer statsadvokaten i dag.

"Anklagemyndigheden kan ikke bevise under en straffesag, hvem der har videregivet fortrolige oplysninger til pressen," siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas i en pressemeddelelse.

Sagen om lækkede oplysninger om danske jægersoldater startede i 2007, og er i medierne blevet døbt 'lækagesagen'. Afsløringen af forsvarslækket var med til at koste både daværende forsvarsminister Søren Gade og hans særlige rådgiver Jacob Winther jobbet.

I februar 2011 besluttede Højesteret, at medarbejdere ved DR og TV2 ikke kunne pålægges at vidne i sagen. DR kunne heller ikke tvinges til at udlevere en lydfil, som kunne kaste nyt lys over kilden tillækket.

"Vi har nøje gennemgået efterforskningsmaterialet, og min vurdering er, at det ikke kan danne grundlag for en straffesag mod nogen, herunder den daværende rådgiver i Forsvarsministeriet, Jacob Winther. Det er naturligvis beklageligt, at det således ikke er muligt at trænge til bunds i denne meget omtalte sag," siger Lise-Lotte Nilas.

faktaboks

Lækagesagen kort:

I april 2007 kunne TV2 bringe nyheden om, at danske jægersoldater skulle på en hemmelig mission til Irak. Oplysninger, der i værste fald kunen bringe soldaternes liv i fare, da missionen ikke længere var hemmelig.

Filminstruktør Christoffer Guldbrandsen, der i 2006 lavede filme 'Den hemmelige krig' om danske specialstyrker i Afghanistabn, fortalte efterfølgende til filmmagasinet Ekko, at det var daværende forsvarsminister, Søren Gades, særlige rådgiver, Jacob Winther, der stod bag lækket til TV2.

Jacob Winther har hele tiden nægtet dette.

I februar 2010 kostede sagen DR-journalist Nils Giversen jobbet, da det kom frem, at han stod bag en lydoptagelse, der 'entydigt' beviser, at det er Jacob Winther, der er kilden til lækket. En lydfil, som Nils Giversen gav til Christoffer Guldbrandsen. Blandt andet på grund af dette, og fordi optagelsen var lavet med skjult mikrofon, 'fratrådte' Nils Giversen til stilling.

I febuar 2011 slog Højesteret fast, at journalister fra både TV2 og DR ikke kunen tvinges til at vidne og afsløre, oplysninger om kilder. Heller ikke den omdiskuterede lydfil kunne kræves udleveret.