Forskning: Underbukserne påvirker din sædkvalitet
Tidligere studier har vist, at mandens pung kan blive påvirket negativt af høje temperaturer. Foto: Colourbox/Free
Mænd med stramme underbukser har dårligere sædkvalitet, end mænd der går med boksershorts. Det viser et nyt amerikansk studie.

Boksershorts eller herretrusser?

Det virker måske ikke som dagens vigtigste valg, når man ifører sig et par rene underbukser om morgenen. Men det kan faktisk have betydning for sædkvaliteten.

Det fastslår et nyt studie, som er publiceret i det anerkendte medicinske tidsskrift Human Reproduction. Studiet er lavet af forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Studiet viser, at de mænd, der rapporterede, at de oftest havde gået med boksershorts de seneste tre måneder, havde signifikant bedre sædkvalitet end de mænd, der havde gået med stramme underbukser.

Det er tidligere vist, at pungen er følsom over for højere temperaturer - det er derfor, at den naturligt hænger væk fra kroppen.

- Resultaterne peger på en relativt let ændring, mænd kan lave, når de og deres partner forsøger at blive gravide, udtaler hovedforfatter Lidia Mínguez-Alarcón fra Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Det er dog langtfra kun underbukserne, der spiller ind i forhold til fertiliteten.

En del af mandens sædkvalitet grundlægges, allerede mens han er et foster i morens mave. Det fortæller Tina Kold Jensen, som er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.

- Vi har fundet, at det har betydning, hvis moren røg under graviditeten. Der er også meget, der tyder på, at hormonforstyrrende stoffer, man er blevet udsat for som foster, har betydning for sædkvaliteten som voksen, siger professor Tina Kold Jensen.

- Så det er godt at kigge på sin egen livsstil. Men det er ikke altid, det kan forklare det hele. Der er en masse af dem, vi ser, der lever helt normalt, tilføjer hun.

Man kan dog forsøge at påvirke sin sædkvalitet selv. Det er der lavet en lang række undersøgelser af.

- Man skal lade være med at ryge, og så skal man prøve at undgå at blive for tyk. Mænd med meget høj BMI (Body Mass Index) får lavere testosteron, og det er med til at ændre deres fedtfordeling og give højere østrogen. Og det er også med til at påvirke deres sædkvalitet, forklarer Tina Kold Jensen.

Derudover viser nogle studier, at det kan have en skadelig virkning, hvis man ofte drikker for meget, fortæller hun.

- Det er også fundet, at dem, der drikker meget cola og ser meget tv, har dårligere sædkvalitet. Det er nok, fordi de også er mindre aktive. Der er ingen tvivl om, at aktivitet er godt for det, siger professoren.

Der er tale om ganske almindelig daglig aktivitet på cirka en halv time dagligt, sådan som Sundhedsstyrelsen anbefaler.

Der er også lavet studier af effekten af det, man indtager. Nogle studier har vist, at det ikke er godt for sædkvaliteten at indtage meget mættet fedt. Nogle studier viser, at Middelhavskost kan være gavnligt.

- Men det er jo altid godt at spise grøntsager, det skader i hvert fald ikke noget, konstaterer Tina Kold Jensen.

Andre faktorer, der kan spille negativt ind på sædkvaliteten, er stress og søvnproblemer.

Den gode sædkvalitet

- Undgå rygning - både cigaretter og hash.

- Hold alkohol på et moderat niveau.

- Vær aktiv. Gerne 30 minutter dagligt.

- Hold normalvægten.

- Pas på stress.

- Prioriter din søvn.

 

Kilde: Tina Kold Jensen.

/ritzau fokus/