Forsker: Svært at forklare byggestop
Foto: Colourbox
Det er svært for regeringen at finde argumenter for at afvise kommunernes ønske om øget byggeri, mener forsker

Det er svært for regeringen at forklare, hvorfor kommunerne skal holde igen med byggeri, de ellers har råd til.

Det mener kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Argumenterne for at lægge bånd på kommunerne hører nemlig til i en tid med højkonjunktur og mangel på arbejdskraft.

- Argumenterne om, at man skal passe på ikke at overophede økonomien og undgå at den offentlige sektor vokser sig for stor, var gyldige for fem år siden. Det er ikke nogle argumenter, der er relevante i denne sammenhæng i dag, siger han.

Roger Buch understreger, at det er regeringen og finansministeren, der bestemmer over kommunerne. Derfor kan de tvinge kommunerne til at nøjes med at bruge 15,5 milliarder på byggeri i stedet for de 18 milliarder, kommunerne ønsker og har råd til.

- Der er ingen tvivl om, at det er regeringen og finansministeren, der bestemmer. Men den offentlige sektor bliver ikke mindre af, at man lader nogle penge bliver i kassen, siger kommunalforskeren.

Ifølge Roger Buch så kompenserer det for statens store underskud, at kommunerne har overskud i dansk økonomis samlede balance. Men selvom det gør EU glade, så er det sværere at forklare befolkningen, siger han.

- Det er svært at argumentere for, at man gennemtvinger de her ting for at overholde nogle EU-regler, når man samtidig tvinger tusindvis af mennesker ud i arbejdsløshed, siger Roger Buch.

- Og i forhold til reglerne er 2,5 milliarder peanuts sat op imod regeringens samlede underskud og Danmarks i øvrigt bundsolide økonomi sammenlignet med andre lande, siger han.