Forsker: Cataloniens præsident køber sig tid med ventet tale
Den catalanske præsident, Carles Puigdemont, købte i en tale tirsdag aften tid i krise mellem separatister i den spanske region og landets regering. Foto: Lluis Gene/AFP
Det er overraskende, hvis spansk regering siger ja til dialog med catalanske separatister, vurderer forsker.

Det var et smart budskab, som den catalanske præsident, Carles Puigdemont, tirsdag aften leverede i en tale til regionens parlament oven på en omstridt afstemningen om selvstændighed.

Det vurderer Mark Hau, der er ph.d.-stipendiat på Europastudier ved Aarhus Universitet. Han forsker i den catalanske uafhængighedsbevægelse.

I talen understregede Puigdemont, at Catalonien har sikret sig retten til at løsrive sig fra Spanien. Men han vil i første omgang søge dialog.

Og det var kløgtigt, mener Mark Hau.

- Carles Puigdemont siger, han har mandatet til at proklamere selvstændighed - og det gør han.

- Men han vælger at sætte det på pause, så han kan komme frem til en fredelig løsning med den spanske regering, siger forskeren.

Det er en afstemning 1. oktober, der har givet Puigdemont det mandat, hævder præsidenten.

Afstemningen er ifølge den spanske forfatningsdomstol ulovlig. Da den blev afholdt, stemte 90 procent for, at Catalonien skal være selvstændigt. Men stemmeprocenten var kun på knap 43 procent.

Med sin tale har den catalanske præsident købt sig noget tid og samtidig losset bolden effektivt over på den spanske premierminister Mariano Rajoys banehalvdel, mener Mark Hau.

Og det er en svækket leder af Spanien, der befinder sig i en politisk skrøbelig position, tilføjer han.

- Nu er det pludselig Rajoy, der skal gøre noget her. Han skal virke som en statsmand, der vil dialog og demokrati, siger forskeren.

- På den anden side skal han vise sig som en stærk leder for sit eget bagland, som én der kan forene Spanien og ikke bare bøjer sig for selvstændighedsbevægelsen ovre i Catalonien.

- Det bliver en meget, meget svær balancegang for Rajoy at gå.

Allerede tirsdag aften afviser regeringen i Madrid Cataloniens "stiltiende" uafhængighedserklæring, siger en spansk regeringstalsmand ifølge nyhedsbureauet AFP.

Mark Hau vurderer derfor, at den kommende tid vil være præget af usikkerhed.

- Det vil være overraskende, hvis Rajoy siger ja til en dialog.

- Det hele går i hårdknude, og det kommer til at være svært, siger forskeren.

Set med den catalanske selvstændighedsbevægelses øjne er det bedste scenarie, at den spanske regering går med til at afholde en ny og bindende afstemning.

- Det er også den eneste afstemning, som verdenssamfundet vil anerkende, siger Mark Hau.

- Men det er meget urealistisk, at det kommer til at ske, tilføjer han.

/ritzau/