Forbrugerråd advarer unge mod kostbare lån
Det er fristende for mange fattige studerende at tage imod tillokkende tilbud på bærbare computere. Foto: Colourbox.dk
Tilbud om pc-køb, der kan finansieres med lån i butikken, kan blive dyrt for de unge, advarer Forbrugerrådet.

Op til studiestart lokker forhandlere de unge med gode tilbud på pc'er. Men nu advarer Forbrugerrådet om, at det kan blive et dyrt køb.

En kæde annoncerer med en god "basis pc" til 3199 kroner - og de kommende studerende kan finansiere købet gennem kæden.

Men hvis man læser det med småt, fremgår det, at den samlede pris ender på 5353 kroner - og en årlig procentomkostning på 44,2 for lånet.

Andre kæder tilbyder for eksempel studiekort, der fungerer som en slags kreditkort, men hvor den årlige omkostningsprocent så også kommer op på 26 procent.

En kæde tilbyder lån med en årlig omkostningsprocent på 29, hvilket betyder, at en pc til 6995 kroner ender med at koste over 13.000 kroner.

- De her tilbud om finansiering er så dyre, at den studerende groft sagt kan ende med at betale to gange for sin nye pc. Kan man finde pengene til at købe pc'en kontant, er det naturligvis bedst, siger Forbrugerrådets formand, Anja Philip.

Har man en stram økonomi og brug for en pc nu og her, kan det typisk meget bedre betale sig at tage et SU-lån. Selv en kassekredit, som ellers er en dyr måde at låne penge på, kan ifølge Anja Philip være en langt billigere løsning.

Forbrugerrådet vil nu tilbyde de studerende hjælp til at navigere blandt andet i lånejunglen.

- Der er rigtig mange nye ting at lære og få styr på, når man flytter hjemmefra. Derfor lancerer vi et særligt studiemedlemskab af Forbrugerrådet, siger Anja Philip.

Det skal give studerende råd og forklaringer om ting, der har indflydelse på privatøkonomien og telefonrådgivning om leje af bolig, købeloven og andre problemstillinger.

Et studentermedlemskab koster 25 kroner om måneden.