Olien trækker forbrugerpriserne i minus
Den lave oliepris trækker forbrugerpriserne ned. Foto: Colourbox/free
Forbrugerpriserne i eurolandene faldt med 0,2 procent i december. Det er første gang siden juli 2009.

Europa har for første gang siden juli 2009 konstateret et fald i forbrugerpriserne.

Det viser tal, som EU's statistiske kontor, Eurostat, har offentliggjort. Der er tale om et prisfald på 0,2 procent sammenholdt med året før.

Dermed er der officielt deflation i euro-landene.

Prisfaldet skyldes i høj grad oliepriserne, der har været nedadgående i længere tid.

Således var energipriserne i december hele 6,3 procent lavere end for et år siden, og det trækker det samlede indeks nedad.

Priserne på mad, alkohol og tobak var uændrede nøjagtigt som industrivarer, mens serviceydelser steg 1,2 procent i pris.

Forventningen blandt økonomer er, at de faldende priser vil fortsætte et stykke ind i 2015, og dermed øges presset på Den Europæiske Centralbank (ECB).

Her holder man møde 22. januar og vil i den forbindelse formentlig sætte gang i et større opkøbsprogram for at prøve at styrke den europæiske økonomi.

Helge Pedersen, der er global cheføkonom hos Nordea, mener dog også, at opkøbsprogrammet måske først sættes i værk til marts, blandt andet fordi ECB måske ikke har det konkrete program klar om to uger.

- For det andet skal Grækenland til valg 25. januar, altså tre dage efter ECB's rentemøde. Og det er muligt, at ECB vil afvente valgresultatet, før banken beslutter sig for indholdet i programmet, siger Helge Pedersen.

Uanset, hvad ECB-chef Mario Draghi beslutter sig for, forventer chefstrateg Frank Øland, Danske Bank, at presset på de i forvejen rekordlave renter fortsætter.

- Hvis Mario Draghi annoncerer kvantitative lempelser, vil det sandsynligvis presse renterne endnu længere ned.

- Hvis Draghi ikke gør noget, så vil frygten for langvarig deflation tage til, og investorerne vil sikkert søge ly i statsobligationer. Det vil altså også kunne presse renterne nedad, siger han.

ECB's målsætning for inflationen ligger på 2,0 procent, og den er man altså en pænt stykke fra at kunne indfri.

/ritzau/
via Listen To News