Tomme pizzabakker, kvitteringer fra grillbaren eller tomme majonæsebægere huserer i de fleste familiers skraldespand.
En ny undersøgelse fra Coop Consumer Insight viser, at 37 procent af de danske skolebørn spiser fastfood mere end en gang om ugen. Og det er ikke godt, lyder det fra ernæringsekspert.
- Det indeholder for meget fedt og for meget salt og består at alt for hurtige kulhydrater i forhold til et almindeligt måltid, lyder den klare dom fra ernæringsekspert Marie Steenberger.
Hvis børnene for tidlige fastfoodvaner, så vil børn adoptere vanerne ind i deres voksenliv.
- Hvis forældrene spiser usundt, så spiser børnene også usundt. Børnene er et produkt af deres forældre, siger Marie Steenberger til Newspaq.
Hun er ikke den eneste, der ser kritisk på madvanerne. Børnene selv dumper også grillbaren. To tredjedele vil hellere sætte tænderne i en sund hjemmelavet burger frem for én, der kommer udefra, viser undersøgelsen fra Coop.
Spøger man Marie Steenberger, er det ganske naturligt.
- Vi vil helst spise hjemmelavet mad, og det er også sundere end fastfood. Men problemet er, at børnenes forældrene er hårdt presset, og har så lidt tid i hverdagen, at de tyr til hurtige løsninger. Og de er langt fra de sundeste, siger hun.
Undersøgelsen bygger på en rundspørge af 663 forældre med børn i alderen 6-16 år. Samtidig med børnenes ugentlige fastfoodforbrug viser den også, at halvdelen af børnene går op i at spise sundt.
Hun påpeger, at det kan være svært for forældrene at få en travl hverdag til at hænge sammen med sunde, hjemmelavede aftensmåltider.
- Forældre med fuldtidsarbejde og to-tre børn på hjemmefronten har ikke særligt meget tid fra børnene kommer hjem, til der skal laves aftensmad. Og er man ikke ferm i et køkken, så er et svært at stykke et måltid sammen, som børnene kan lide og som også er sundt, forklarer Marie Steenberger.
Ifølge ernæringseksperten bunder en del af fastfoodforbruget i et manglende kendskab til helt basal madlavning hos forældrene. Hun advarer, at forældre uden kendskab til køkkenfærdigheder vil præge deres børn i en negativ retning.
Derfor mener Marie Steenberger, at forældrene bør forbedre deres evner i køkkenet, hvis fastfooden har gjort et for stort indtog, når familien samler sig om aftensmaden.
- Det betyder ikke, at man nødvendigvis skal bruge en masse tid i køkkenet. Det handler om, at forældrene lærer nogle helt basale færdigheder, så de kan improvisere i køkkenet, så det ikke er de samme ting, der ender på bordet hver dag.
Ifølge halvdelen af de adspurgte forældre spiser deres børn mere fastfood, end de selv gjorde i samme alder.
Newspaq.