Forældre gemmer overvågningsudstyr i legetøj
Der er groteske eksempler på, hvordan ekspartnere kæmper for at vinde retten til samvær. Foreningen Far fortæller, at forældre i enkelte sager har syet mikrofoner ind i børns bamser. Colourbox
Konfliktfyldte relationer mellem ekspartnere får nogle til at ty til særdeles kreative metoder i samværssager.

Danske forældre optrapper konflikten med ekspartneren i kampen om forældremyndigheden over fælles børn. I enkelte sager har forældre syet mikrofoner ind i børnenes bamser, skriver metroxpress.

Foreningen Far har nu skrevet til Rigspolitichefen og Statsforvaltningen om brug af overvågningsudstyr i samværssager.

"Vi kender til tre sager, der alle er politianmeldt, hvor mødre har skjult aflytningsudstyr i bamser eller brugt gps, som de har sendt med barnet hjem," siger Jesper Lohse, formand for Foreningen Far, der kæmper for mænds rettigheder, til metroxpress.

Ugen før jul anmeldte advokat Sonja Toft en sag til Københavns Politi, efter der blev fundet overvågningsudstyr syet ind i en bamse, som en pige havde fået med til et samvær med faren.

"Selve aflytningen indgår nu i en fogedsag om samværet med pigen, hvor sidste møde blev holdt den 6. januar. Aflytning er jo et vanvittigt skridt og i strid med straffeloven," siger hun.

Andre sager er politianmeldt i Gentofte og Sønderjylland. Det er forbudt at aflytte samtaler, som man ikke selv er en del af.

Kontorchef Bente Koudal Sørensen fra Statsforvaltningen, der er myndighed i de tusindvis af samværssager, hvor forældre ikke kan blive enige, siger, de har haft mistanke i en sag.

"Vi kender selv til en sag, hvor en offentligt ansat har anmeldt en mistanke om lytteudstyr på et barn i forbindelse med overvåget samvær med den anden forælder. Her gik anmeldelsen på en mobiltelefon, der var sat til at optage samtalen. Nu må vi ikke kropsvisitere børn, så vi kan ikke vide, hvad det er sket," siger hun.

Metroxpress har også talt med en kvinde, der fandt gps-udstyr gemt i sin bil, efter hun indledte en samværssag.