Folkeskolen svigter blinde og døve børn
Næsten halvdelen af alle blinde eller svagtseende forlader folkeskolen med et ufuldstændigt eksamensbevis. Foto: Colourbox
Folkeskolen svigter børn med syns- eller hørelsehandicap. Det tager de med sig til arbejdslivet.

Døve og blinde børn har rigtig dårlige vilkår for at komme ud af folkeskolen med et fuldt eksamensbevis.

Hele 44 procent af blinde eller svagtseende siger dermed farvel til skolen med et ufuldstændigt eksamensbevis i hånden. For døve er det tal 40 procent. Det skriver Jyllands Posten.

I Dansk Blindesamfund ser man det som en dybt bekymrende tendens.

"Det er ikke ond vilje, men folkeskolen er ikke fulgt med på det teknologiske område, så i for eksempel fysik og kemi undtages mange blinde fra at gå til eksamen," siger formand Thorkild Olesen til Newspaq og understreger, at folkeskolen burde kunne følge med den teknologiske udvikling på det punkt.

Folketinget planlægger at sende flere børn væk fra specialklasser og over i den almindelige folkeskole. Det støtter Thorkild Olesen, men han er også bekymret på grund af den manglende udvikling på området.

Bliver der ikke gjort noget ved problem, så er det ikke kun et problem for blinde og svagtseende, samfundet går glip af vigtig arbejdskraft.

"Mange af vores yngre medlemmer har svært ved at finde beskæftigelse, for de har ikke en uddannelse. Har man ikke en uddannelse, så er det meget svært at få beskæftigelse i dette samfund, dermed går man glip af vigtig arbejdskraft," siger Thorkild Olesen til Newspaq.

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) erkender, at der er et problem. Han vil dog vente til efter sommerferien, når problemet er undersøgt, med at komme med nye initiativer på området.

I dag er det kun cirka hver tiende blinde, der har et arbejde, som kan forsørge dem uden anden hjælp. Cirka halvdelen af døve har en eller anden form for beskæftigelse, skriver Jyllands-Posten.