Første runde af statslig udflytning skal under luppen

Fire fagforbund kræver en tilbundsgående undersøgelse af udflytningerne, men det er allerede på vej.
Geodatastyrelsen er som led i udflytningen af statslige arbejdspladser flyttet til Aalborg. Her indviede de i november sidste år deres nye domicil med deltagelse af bla. minister for energi, forsyning og klima Lars Chr. Lilleholt.
Geodatastyrelsen er som led i udflytningen af statslige arbejdspladser flyttet til Aalborg. Her indviede de i november sidste år deres nye domicil med deltagelse af bla. minister for energi, forsyning og klima Lars Chr. Lilleholt. Foto: Henning Bagger/arkiv/Scanpix

Den første runde udflytninger af statslige arbejdspladser, hvor 3900 ud af cirka 32.000 job flyttes fra hovedstadsområdet, skal nu undersøges.

Fredag kræver fire fagforbund, at regeringen laver en tilbundsgående undersøgelse af den første udflytning.

Det drejer sig om HK Stat, Djøf, Ida og Magisterforeningen. De mener, at der er hårdt brug for, at man lærer af de fejl og udfordringer, som sidste omgang af udflytning bød på ifølge DR.

Men den er allerede på vej, for Statsrevisorerne anmodede onsdag Rigsrevisionen om sådan en undersøgelse.

Revisorerne vil eksempelvis have svar på, hvad udflytningerne har betydet for driften, sagsbehandlingstiderne, medarbejdernes ansættelse samt hvad det har kostet.

- Udflytningen er forventeligt forbundet med engangsomkostninger og produktivitetstab i en overgangsperiode samt risici for tab af relevante kompetencer, skriver Statsrevisorerne i en anmodning.

Fra talerstolen lovede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under åbningsdebatten for nylig flere julegaver til provinsen.

Han bebudede runde nummer to af udflytningerne til december.

Dermed kan flere statslige arbejdspladser se frem til at få nye adresser uden for hovedstaden.

Og det har vist sig muligt at få dygtige medarbejdere til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København, sagde Løkke i sin tale.

- Undervejs var der nogle, som mente, at det blev svært - nærmest umuligt - at få dygtige folk til de styrelser og institutioner, der flyttede væk fra København. Den kritik er gjort til skamme, sagde han.

Indtil videre er cirka 2546 af de 3900 arbejdspladser flyttet ud. Men ikke alle udflytninger er forløbet smertefrit.

Blandt andet har opgaveløsningen i Landbrugsstyrelsen været presset på grund af udflytningen af 392 arbejdspladser fra København til Sønderjylland.

Det skrev Rigsrevisionen i sin årsberetning for 2016.

Styrelsen haltede bagefter på en række punkter i forvaltningen af de cirka 7,1 milliarder kroner, som Danmark fik i landbrugsstøtte fra EU i 2016, lød det.

Ønsket om at udflytte Dansk Institut for Internationale Studier, Diis, fra København til Aarhus måtte man efter protester opgive.

De kom fra flere organisationer og ni tidligere udenrigsministre fra fem forskellige partier.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.