Hvert år smittes danskere med bakterier og norovirus fra julebuffeterne på restauranter og i arbejdspladsernes kantiner.
Enten er der tale om dårlig hygiejne i køkkenet, eller også skyldes det, at smitten spredes fra de mange mennesker, der i kontakt med madvarerne.
Derfor gennemfører Fødevarestyrelsen nu en kontrolkampagne for at se om hygiejnen i køkkenerne er i top og temperaturen i køleskabene er i bund.
"Vi har fokus på, at rå kødsaft fra juleanden og flæskestegen ikke kommer over i færdige retter, at juleanden er korrekt gennemstegt og endelig, om der er kapacitet til nedkøling af retter til senere brug, alt sammen forhold, som vi ved, kan være tikkende bomber til en gang maveonde," forklarer Fødevarechef Bjørn Wirlander fra Fødevareafdeling Rødovre.
Han glæder sig over, at kontrolindsatsen i 2009 har båret frugt.
I 2008 var der i Hovedstadsområdet 14 udbrud med 400 syge, som skyldtes syge spisegæster, der havde spredte roskildesyge med buffetmaden. Sidste år var var tallet nede på 3 udbrud med 60 syge.
"Hvert år har vi også fokus på, om buffeten er hygiejnisk indrettet, så spisegæsten ikke kan sprede roskildesyge til andre spisegæster via buffetmaden," siger Bjørn Wirlander.