FN: Over 11.000 civile ofre i Afghanistan sidste år
Ny FN rapport viser, at antallet af dræbte og sårede i Afghanistan er det højeste siden 2009. Det er her især børn, der er blandt krigens ofre. (Arkivfoto) Foto: Massoud Hossaini/AP
I Afghanistan blev 3545 mennesker dræbt og 7457 såret i 2015, oplyser FN i en ny rapport søndag.

Antallet af dræbte og sårede civile i Afghanistan blev sidste år er det højeste siden 2009. Det oplyser FN i en ny rapport søndag ifølge nyhedsbureauet AFP.

3545 mennesker blev dræbt, og 7457 blev såret. Antallet af civile ofre blev således fire procent højere end i 2014.

Nicholas Haysom, FN's særlige repræsentant for Afghanistan, kalder det høje antal civile ofre for uacceptabelt.

- Vold mod civile er fuldstændigt uacceptabelt. Vi beder dem, der forvolder de civile denne smerte, om at tage affære, beskytte Afghanistans befolkning og stoppe drabene, siger han.

Tallene står at læse i en nye rapport fra FN om civile i væbnet konflikt, og det fremgår her, at det i særdeleshed er børn, der er blandt ofrene. En ud af fire af de dræbte og sårede var et barn.

Det er konflikten mellem den afghanske regering og Taliban, der er årsag til de mange civile tab.

Og det er hovedsageligt kampe og angreb i de større afghanske byer og tætbeboede områder, der har resulteret i, at civile afghanere er blevet dræbt, skriver FN i rapporten.

62 procent af tilfældene, hvor civile er kommet i krydsild, skyldes ifølge rapporten angreb fra Taliban og andre grupperinger, der kæmper imod regeringen.

Men også den afghanske hær er skyld i de sårede og dræbte civile. 17 procent er således offer for tropper, der er støtter den nuværende regering. Her tælles både den afghanske hær og de internationale styrker.

Senest forlyder det, at det strategisk vigtige område Sangin i Helmand i det sydlige Afghanistan er ved at blive overtaget af Taliban.

Fredsforhandlinger mellem Taliban og regeringen i Kabul er ved at blive forberedt og forventes at starte senere på måneden.

/ritzau/