FN kalder Thailand og Cambodja til orden

Tusindvis af flygtning og dræbte soldater. Grænsekonflikt i Sydøstasien bør få en ende øjeblikkeligt, lyder det fra domstol.
Preah Vihear fra det 11. århundrede står i centrum af grænsekonflikten mellem Thailand og Cambodja i det sydøstlige Asien.
Preah Vihear fra det 11. århundrede står i centrum af grænsekonflikten mellem Thailand og Cambodja i det sydøstlige Asien. Foto: AP / POLFOTO

Nu kan det være nok!

Så klar er beskeden til Cambodja og Thailand fra FN-domstolen ICJ (International Court of Justice) i New York.

Med et flertal på 11 mod fem pålægger domstolens dommere, at de to lande straks trækker tropperne tilbage fra Hindu-templet Preah Vihear, der optræder på FN's liste over verdens vigtigste kulturarv.

Baggrunden for den væbnede konflikt er, at de to lande begge mener, at templet tilhører dem. Preah Vihear ligger officielt i Cambodja, men det bestrides altså af thaierne.

Flere soldater på begge sider af fronten blev tidligere i år dræbt. Og flere tusind civile blev tvunget til at forlade deres hjem.

FN-domstolen har tegnet en klar linje på landkortet, hvortil de to lande bør trække deres tropper. Samtidig kalder dommerne på, at landene omgående vender tilbage til forhandlingsbordet.

Thailand har forsøgt at få FN til at fjerne konflikten fra listen af sager på domstolens bord. Men det af viste alle 16 dommere klart.

Konflikten er alvorlig og der er fortsat risiko for sammenstød, fastslås det i dagens afgørelse.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.