FN-folk anklages for voldtægt af børn
Fredsbevarende FN-soldater anklages for voldtægt af børn i Sudan. Avis har interviewet 20 misbrugte børn og siger, at Sudans regering muligvis har videobeviser for et af overgrebene.

En 13-årig dreng fortæller, at han blev lokket ind i en bil af en FN-ansat og derefter voldtaget. En 14-årig dreng siger, at han sad ved den lokale flod, da folk fra FN misbrugte ham.

Over 20 ofre for voldtægt og seksuel mishandling står nu frem med hårde anklager mod FN-personale i det sydlige Sudan. Avisen The Daily Telegraph har interviewet 20 børn og unge, der alle fortæller historier om voldtægt og prostitution.

Ifølge avisen dukkede de første historier allerede op i en kladde til en UNICEF-rapport i 2005, men FN har siden ikke gjort noget for at undersøge sagerne.

Overgrebene skulle være begyndt for to år siden, da FN rykkede ind i området under den såkaldte UNMIS-mission, som skulle skabe ro i landsdelen.

»En mand i en hvid bil kørte forbi og spurgte mig, om jeg ville med i bilen. Det var en FN-bil, for den var hvid med sorte bogstaver. Manden havde et skilt på tøjet. Da han stoppede bilen, stod vi ud. Han gav mig bind for øjnene og begyndte at misbruge mig. Det gjorde ondt og fortsatte i lang tid,« fortæller 14-årige Jonas til Daily Telegraph.

Ligesom andre børn i byen Juba vender han nu tilbage til FN-folkene for at prostituere sig selv for at overleve, siger han.

Den sudanesiske regering er imod FN’s tilstedeværelse i regionen. Ifølge avisens kilder er regeringen i besiddelse af flere beviser for overgrebene – blandt andet en video, der viser bangladeshiske FN-folk have sex med tre unge piger.

FN’s generalsekretær for de fredsbevarende opgaver vil nu undersøge sagen.

»Der kan være sandhed i det her. Disse områder er steder, hvor det er svært at finde ud af sandheden, og jeg tror ikke, der er noget nyt i de her anklager. Men vi vil behandle dem ligeså seriøst, som vi behandler alle andre anklager,« siger Jane Holl Lute til AP.

Det er langt fra første gang, at FN-udsendinge bliver involveret i sexskandaler. Det samme er sket i både Cambodia, Somalia, Bosnien, Etiopien og senest i Congo. Skandalerne har ført til, at FN flere gange har strammet reglerne for de udsendte.