FN-ansatte straffes ikke for sexmisbrug
Næsten 200 FN-arbejdere er blevet fyret eller sendt hjem for sexovergreb på blandt andet mindreårige, men ingen er blevet retsforfulgt.

Når personer i FN’s fredsbevarende styrker beskyldes for at voldtage børn i lande som Sudan eller Congo, slipper de som regel meget billigt. FN har indrømmet, at næsten 200 personer de seneste tre år er blevet fyret eller hjemsendt for sexovergreb mod børn og kvinder, men ingen af dem er blevet retsforfulgt, skriver The Independent.

Langt de fleste af de anklagede i skandalerne er FN-soldater på fredsbevarende missioner, men ifølge en intern rapport er også 91 civile FN-folk blevet mistænkt for sexforbrydelser. Blandt andet er 13 personer anklaget for sexmisbrug af børn, mens 15 er blevet anklaget for at give lokale job i FN-systemet mod seksuelle ydelser.

Så sent som forrige uge stod mere end 20 ofre for voldtægt frem med hårde anklager mod FN-personale i det sydlige Sudan. FN mener, at sådan nogle sager er uundgåelige.

»Med mere end 200.000 personer fra over 100 lande, som roterer i de fredsbevarende operationer hvert år, vil nogle af disse komme til at opføre sig dårligt,« siger FN’s vicegeneralsekretær for fredsbevarende operationer, Jane Hull Lute, til The Independent.

Skandalerne har ført til, at FN flere gange har strammet reglerne for de udsendte, og organisationen vil i år starte en større kampagne, der skal advare de ansatte mod prostitution.