FN-Ambassadør: Ingen tvivl om dansk ja til resolution
FN stemte torsdag en resolution igennem, der gik stik imod USA''s beslutning om anerkende Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Spencer Platt/AFP
Danmark har torsdag stemt imod USA i FN trods trusler om repressalier. Dermed stod Danmark på EU's side.

Trods hård retorik og trusler om repressalier stemte Danmark torsdag for en FN-resolution, der går stik imod USA's beslutning om at flytte landets ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

Jerusalems status er et kontroversielt spørgsmål, da byen er delt mellem Israel og det palæstinensiske område.

Resolutionen slår fast, at en enhver handling, der ændrer på Jerusalems status, er ugyldig. Den er dermed et diplomatisk sværdslag mod USA's beslutning.

Men der var ifølge den danske FN-ambassadør, Ib Petersen, ingen tvivl om Danmarks holdning.

- Vi stemte ja, fordi resolutionen ligger helt på linje med tidligere resolutioner om Jerusalems status. Nemlig at den skal afgøres mellem de to parter i konflikten.

- Det slog EU's stats- og regeringschefer også fast i sidste uge. Og den linje har vi fulgt, siger Ib Petersen efter afstemningen.

Mens Danmark fulgte EU's linje, så undlod flere EU-lande, deriblandt Polen og Ungarn, at stemme for. Det er et brud med den solidaritet, EU stræber efter i FN-spørgsmål.

- Det er korrekt, at EU ikke har talt med én stemme her, for der var desværre EU-lande, der afstod fra at stemme. Hvorfor de gjorde det, det må man spørge dem om.

- For os var der ikke den store tvivl om, at vi fulgte EU, siger Ib Petersen.

I alt 128 lande stemte for resolutionen, ni lande stemte imod, 35 lande undlod at stemme, og 21 var slet ikke til stede under afstemningen.

Optakten til afstemningen har været betændt. USA's præsident har offentligt truet med at fjerne nødhjælp og økonomisk støtte til lande, der stemte for resolutionen.

- Det er da en af de afstemninger, hvor der var fuldt i salen og mange ambassadører. Det er der ikke altid.

- Så man kunne selvfølgelig godt mærke, at det var en vigtig afstemning. Både for USA og for Palæstina, der er med som observatørstat. Og det forstår man da også godt, siger Ib Petersen.

Uenigheden og retorikken til trods mener han dog ikke, at afstemningen vil påvirke samarbejdet i FN.

- Der er områder, hvor retorikken til tider bliver skarp. Men det betyder ikke, at man ikke kan samarbejde om andre sager. For der er mange områder, hvor man er enige, afslutter FN-ambassadøren.

/ritzau/