Flertal vil redde syge fra førtidspension
Selvom Venstre for tiden truer med ikke at stemme for Finansloven, er der en ting, Folketingets partier lader til at være enige om. Syge skal have særhjælp, så de kan bidrage til fællesøkonomien i stedet for at belaste statskassen.  POLFOTO
Bred politisk opbakning til at investere i at hjælpe dem, der er blevet syge af deres arbejde. Både Venstre, Enhedslisten og Socialdemokratiet vil arbejde for særlig indsats til folk med arbejdsskader.

De kommer fra hver sin side af folketingssalen, men når det kommer til at hjælpe folk, der er så syge, at de risikerer at miste deres tilknytning til arbejdsmarkedet, ser det ud til, at de godt kan enes.

De tre partier - V, EL og S - er nemlig trods forskellige partifarver begejstrede for en undersøgelse fra Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, der viser, at tre gange så mange syge bevarer tilknytningen til arbejdsmarkedet, hvis de får en særlig individuel hjælp på en arbejdsmedicinsk klinik.

Helt præcist viser undersøgelsen, at kun 6 procent af dem, der fik ekstra hjælp, endte på permanente overførselsindkomster. Hos dem, der kun fik et traditionelt tilbud, endte over 20 procent på permanent overførselsindkomst.

[pagebreak]

V vil have ministeren ind i sagen

Det er selvsagt billigere for samfundet at få folk i arbejde end at parkere dem på en livslang offentlig ydelse, og det er en af de ting, formanden for Beskæftigelsesudvalget, Lennart Damsbo-Andersen (S), hæfter sig ved.

"Måske vil det kræve flere ressourcer i starten. Til gengæld vil flere blive raske hurtigere. Alene den fordel vejer tungt på vores vægt," lyder det fra den socialdemokratiske formand.

Lennart Damsbo-Andersen mener 'helt bestemt', at undersøgelsen bidrager med vigtige erfaringer, der bør udbredes. Det samme gør Ulla Tørnæs (V).

"Det er en rigtig god nyhed, at syge kan undgå at blive udstødt fra arbejdsmarkedet. Faktisk er den så god, at jeg har taget kontakt til beskæftigelsesministeren, fordi vi i Venstre mener, at det er samfunds-økonomisk klogt at få syge så hurtigt tilbage på arbejdspladsen som muligt," siger den liberale arbejdsmarkedsordfører.

Hun tilføjer:

"Undersøgelsen fra Esbjerg viser, at det nytter at gøre en indsats. Den positive effekt er langvarig, så der er mange gode grunde til at arbejdsmedicinske klinikker i andre regioner gør, som de gør på Sydvestjysk Sygehus ."

[pagebreak]

EL er med på den

Også Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører har svært ved at få hænderne ned.

"I dag koster arbejdsrelaterede ulykker og skader samfundet 63 milliarder om året, så der er mange millioner at hente hjem på behandling à la den på Sydvestjysk Sygehus," siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Den rød-grønne ordfører understreger, at ansvaret for den arbejdsmedicinske indsats ligger hos landets fem regioner, men han vil alligevel taget temaet op under finanslovsforhandlingerne.

"Jeg kan ikke love noget, men jeg håber, at Enhedslisten via initiativer som det sydvestjyske kan være med til at sørge for, at færre ender på en førtidspension, der koster dem livskvalitet og samfundet kroner og ører," siger han. Jørgen Arbo-Bæhr.