Flertal vil eksportere dansk atomaffald
Et flertal i folketinget ønsker, at man forsøger at sende 5.000 kubikmeter dansk atomaffald til udlandet i stedet for at deponere det herhjemme. Foto: Colourbox
Dansk atomaffald bør sendes til andre EU-lande, hvis de kan deponere det, mener ordførere fra regeringen og DF.

Der er nu samlet politisk flertal for, at Danmark sender atomaffaldet fra forsøgsreaktoren på Risø til andre EU-lande i stedet for at deponere det herhjemme.

Det er aktuelt, da EU's ministerråd har vedtaget et direktiv, som åbner for muligheden for at eksportere de 5.000 kubikmeter atomaffald, som ellers skal graves ned et sted i Danmark.

Det skriver Berlingske.

Hos begge regeringspartier ser man positivt på, at en dansk kommune alligevel ikke behøver at ende med atomaffald i jorden.

"Der er ingen grund til at skabe lokal frygt for at huse et slutdepot, når direktivet nu åbner en mulighed for, at vi kan få affaldet håndteret i et andet EU-land, der måske har større ekspertise på området. Vi bygger jo heller ikke en kommunal genbrugsstation for en enkel husstand," siger Venstres energipolitiske ordfører, Lars Christian Lilleholt., til Berlingske.

Han bakkes op af de Konservatives miljøpolitiske ordfører, Tage Leegaard.

Regeringspartierne får støtte fra Dansk Folkeparti, som også mener, det er fornuftigt at sende atomaffaldet til udlandet.

"Vi mener, at de lande, der har ekspertisen, skal håndtere problemaffaldet. Men vi skal naturligvis sikre os, at det ikke er korrupte lande, der modtager det, så det er ussel mammon, der får lov til at styre, hvor affaldet ender," siger Jørn Dohrmann til Newspaq og henviser specifikt til Italien og EU-lande i Østeuropa.

Trods flertallet blandt ordførerne holder indenrigsminister Bertel Haarder (V) dog fast i, at Danmark selv må deponere affaldet, siger han til Berlingske.

Kommunerne Kerteminde, Skive, Lolland og Bornholm er tidligere på året blevet udvalgt til at blive mulige aftagere af atomaffaldet.

Ingen af kommunerne ønsker affaldet.