Roskilde mangler at fjerne 1500 tons skrald

Det er lidt af et oprydningsapparat, der går i gang, når Roskilde Festival slutter. Op til 1700 tons skrald skal fjernes på en måned.
Festivalgæsterne efterlader mellem 1600 og 1700 tons skrald på Roskilde Festival.
Festivalgæsterne efterlader mellem 1600 og 1700 tons skrald på Roskilde Festival. Foto: Martin Lehmann / POLFOTO

Gæsterne bor der ganske vist kun en uge, men efterlader så meget affald, at det tager en måned at fjerne det igen.

Roskilde Festival vil i løbet af juli måned alt i alt fjerne et sted mellem 1600 og 1700 tons skrald, som de godt 100.000 gæster efterlod i sidste uge.

Det fortæller leder af Pladssektionen på festivalen, Jan Bechmann, der i øvrigt kan berette, at oprydningen går fint, og at der er mindre skrald end sidste år.

"Lige nu går folk og piller de midlertidige installationer ned. Og så har vi nogle maskiner, der kører og samler det store affald sammen i bunker. Og så bliver det samlet to steder, fordi det skal fin-deles af hensyn til forbrændingen af det senere," siger han til Newspaq.

Herefter bliver arealerne kørt over med nogle store river og derefter såkaldte strandrensere, der suger affaldet op.

Til sidst deltager alt fra hjemløseorganisationer eller andre humanitære organisationer til sportsforeninger og forældreforeninger i det sidste pillearbejde, hvor "cigaretskodder og ting, der ellers sidder fast nede i jorden", skal fjernes.

"Det affald, som ofte ligger til sidst, er de helt små ting som madaffald og sådan noget, det er der ikke så meget af i år, fordi vi har kørt en affaldskampagne under festivalen, hvor vi har fået samlet 80-90 tons sammen ude på campingområderne," fortæller Jan Bechmann.

I øvrigt holder man et skarpt øje med vejret, for hvis det regner alt for meget, bliver affaldet tungere og dermed dyrere at komme af med.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.