Flere unge søger mod gule fagforeninger
Især de unge vælger de gule fagforeninger fremfor de røde. Foto: Colourbox.dk
Unge på lønningslisten melder sig oftere ind i en gul fagforening. Der gælder især ufaglærte og butiksansatte.

De røde fagforeninger bløder medlemmer til de gule og billigere forbund.

Hvert femte medlem af en fagforening under 30 år står nu på listen hos de såkaldt gule fagforeninger Kristelig Fagbevægelse eller Det Faglige Hus, skriver Ugebrevet A4.

Strømmen mod de gule flyder stabilt, og på bare ti år har de gule fagforeninger fået over 100.000 nye medlemmer. I LO arbejder man stadig med svigtende medlemstal, og i samme periode har de tabt 250.000 medlemmer.

Det viser en nye rapport betalt af LO og lavet af arbejdsmarkedsforskerne ved Københavns Universitet.

"LO-forbundene er i en konkurrencesituation i forhold til de ting, de udbyder. Og forbundene står i det paradoks, at de rent faktisk aldrig har haft så mange goder at tilbyde via overenskomsterne, samtidig med at de tilsyneladende får sværere og sværere ved at organisere lønmodtagerne," siger Jesper Due, en af forskerne bag rapporten til A4.

LO's næstformand Lizette Risgaard føler presset fra de gule, og hun mener, at det truer den velkendte danske model.

"Hvis stadig flere mennesker vælger at være med i de gule forretninger eller helt vælger fagforeningerne fra, vil der ikke være nogen at tegne overenskomster for, og de vil med tiden forsvinde. Arbejdsgiverne skal så til at forhandle kontrakter med hver enkelt ansat. Dermed ryger den ro, fleksibilitet og de ordnede forhold, der er i dag på arbejdsmarkedet. Det er på ingen måde i samfundets interesse," siger Lizette Risgaard til Ugebrevet A4.

Kilde: Ugebrevet A4