Når butikkerne rydder hylderne for varer, der har overskredet sidste salgsdato, så skal maden ikke gå til spilde.
Det mener flere og flere unge, der gennemroder containerne bag supermarkederne for at finde gratis mad. Ikke fordi de sulter, men som en demonstration mod overforbrug.
"Skralderne er en modkultur, der er opstået i en periode med meget forbrug. De gør op med forbrugerkulturen og er meget bevidste om miljø-aspektet," forklarer samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet til metroXpress.
Gennem de sidste år er "skralderne", som de unge kalder sig, blevet synlige på internettet, f. eks. på gratismad.com og Facebookgruppen "Skraldere", der har over 500 medlemmer.
"Vi vil ikke have, at maden går til spilde. Det er rigtigt ulækkert, at butikkerne smider så meget mad ud i stedet for at give det til dem, der kan bruge det," fortæller 22-årige Jakob fra København, der begyndte at skralde, fordi hans venner gjorde det.
Johannes Andersen forudser, at tendensen vil brede sig i lyset af krisen.
"Jeg tror, vi vil se rigtig mange skraldere de næste par år, fordi flere bliver arbejdsløse eller ikke kan få en praktikplads og får økonomisk motivation."