Flere fagforbund siger nej til ny kæmpe-organisation: "Det er for LO-agtigt"

Finansforbundet og Konstruktørforeningen er blandt de FTF-organisationer, der ikke vil lægges sammen med LO. PROSAs formand mener, at en ny organisation bliver for LO-agtig.  
Formand for de IT-professionelle i Prosa, Niels Bertelsen, tror ikke på, at en ny faglig superorganisation vil få muskelmasse nok.
Formand for de IT-professionelle i Prosa, Niels Bertelsen, tror ikke på, at en ny faglig superorganisation vil få muskelmasse nok. Foto: Lizette Kabre.

Langt fra alle medlemsorganisationer i FTF klapper i hænderne ved udsigten til en sammenlægning med LO. 

Seks forbund og organisationer har netop meddelt FTF’s formand Bente Sorgenfrey, at de ikke kan støtte den nye superorganisation, der efter planen skal se dagens lys 1. januar 2019.

Det er Finansforbundet, Farmakonomforeningen, PROSA Forbundet af IT-professionelle, Forsikringsforbundet, SAFU samt Konstruktørforeningen, der vender tommelfingeren nedad til en fusion på det foreliggende grundlag.

Tilsammen udgør modstanderne mod fusionen cirka en femtedel af FTF's medlemmer.  

Formand for de cirka 10.000 medlemmer af PROSA, Niels Bertelsen, mener slet ikke, at det fælles grundlag for en ny hovedorganisation er tillokkende.

- Det ser meget LO-agtigt ud. Vi opfatter, at FTF fusionerer ind i LO. Strukturelt, organisatorisk og økonomisk er det bare LO, der bliver bredt ud til også at gælde os. Og det betyder, at alle de små organisationer får en relativ lille medindflydelse i den nye hovedorganisation, siger han.

En fortsættelse af LO

I et 17 siders langt fælles brev til FTF’s forretningsudvalg pointerer de seks organisationer, at »den model, der lægges op til i en fusioneret organisation, mest af alt er en fortsættelse af LO«. 

Derudover fremhæver Niels Bertelsen, at det er svært at forestille sig, at Akademikerne på længere sigt vil finde den nye hovedorganisation attraktiv.

- Vi afskærer os fra muligheden for, at Akademikerne kommer med i en ny hovedorganisation om nogle år,  og det synes vi også er et problem, for flere af FTF-organisationerne har store berøringsflader med Akademikerne, påpeger han.

Niels Bertelsen kalder økonomien i den nye organisation uholdbar og henviser til, at der i budgettet kalkuleres med et medlemstab i LO på 20.000 medlemmer årligt.

- Det giver ingen begejstring og tro på en ny organisation, siger han.

Sorgenfrey: Det er ligeværdigt 

Formand for FTF Bente Sorgenfrey kan slet ikke genkende kritikken af, at den nye hovedorganisation bliver for LO-agtig. 

- Det har været en meget ligeværdig proces, men den følelse af, at LO har bestemt for meget, kan man jo ikke tage fra folk, hvis de har den, siger hun.  

Bente Sorgenfrey fremhæver, at begge hovedorganisationer har haft indflydelse på det grundlag for en ny organisation, som et stort flertal i FTFs forretningsudvalg har godkendt.  

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at vores sektion P (private sektion) ikke ønsker at bakke op omkring fusion som den rigtige vej i lighed med flertallet af Forretningsudvalget. Jeg havde da gerne set fælles fodslag over hele linjen, siger hun. 

Små faggrupper kan blive klemt 

Formanden for de 5.500 medlemmer af Konstruktørforeningen, Gert Johansen, understreger overfor Avisen.dk, at han ikke tror på, at en ny superfusion nødvendigvis er den bedste måde at varetage hans medlemmers interesser.

- Vi vurderer ikke, at en ny hovedorganisation får større styrke og indflydelse. Det vil være et stort sammenrend af vidt forskellige faggrupper, og nogle af de mindre faggrupper kan nemt komme i klemme og blive overset, fastslår Gert Johansen.

Konstruktørforeningen ser ligesom de øvrige forbund helst, at FTF fortsætter i en revitaliseret form frem for at fusionere med LO på LO’s præmisser.

- Vi skal skabe en ny fortælling om fagbevægelsen, og det lykkes ikke i den form, som vi skal tage stilling til, fastslår Gert Johansen.   

- Vi ønsker en hovedorganisation, der i sin ageren er partipolitisk uafhængig, centralt og decentralt. En hovedorganisation, der favner hele arbejdsmarkedet, ikke mindst Akademikerne. Og en hovedorganisation, der målrettet arbejder på medlemsvækst og baseres på en langtsigtet holdbar økonomi, fremgår det af organisationernes fælles brev. 

Heri påpeges det også, at man gerne arbejder videre med at udvikle det strategiske samarbejde om blandt andet uddannelse og international politik med LO.  

En fælles politisk styregruppe i LO og FTF besluttede i sidste uge at bakke op om et fælles beslutningsgrundlag for den nye superfusion.

På hovedbestyrelsesmøder i LO og FTF den 9. februar skal hovedbestyrelserne tage stilling til fusion. Hvis der er flertal i hovedbestyrelserne, bliver der indkaldt til ekstraordinære kongresser i maj, hvor de delegerede skal stemme om den historiske sammenlægning.

Ny situation 

Hverken Konstrukørforeningens formand eller Prosa-formanden tør spå om, hvad der kommer til at ske, hvis et flertal hen over hovedet på en række mindre forbund nikker ja til fusion med LO. 

- Så har vi en ny situation. Det har vi slet ikke taget hul på at diskutere endnu, siger Niels Bertelsen og pointerer, at der frem til en ekstraordinær FTF-kongres i slutningen af maj også kan nå at ske store ændringer i aftaleteksten om den nye superorganisation. 

Også i LO-familien har et par forbund ytret skepsis overfor at fusionere med FTF. Blandt andet har Dansk El-Forbund og Blik og Rør åbent sagt, at de synes, at sammenlægning er en dårlig idé. 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.