Flere ældre fortryder kedeligt pensionistliv
70-årige Verner Rasmussen i fuld vigør på ældrelegepladsen ud for hans hjem i Herlev.
Foto: Jakob Krarup Bjerregaard
Tusindvis af ældre vender tilbage til arbejdsmarkedet, efter at de egentlig var gået på efterløn eller pension. Livet er for kedeligt uden arbejde.

Det var alligevel ikke sagen med al den fritid.

Sådan tænker tusindvis af ældre, der vender tilbage til arbejdsmarkedet, fordi de fortryder deres efterløn eller pension.

Ældre Sagen skønner, at 20.000 af de 88.000 pensionister, der i dag er aktive på arbejdsmarkedet, på et tidspunkt i løbet af deres alderdom har været udenfor.

Det skøn baserer Ældre Sagen på en stor undersøgelse sidste år, hvor medlemmerne blev spurgt, om de havde arbejdet uafbrudt, eller om de havde haft en pause i arbejdet i deres seniorliv.

”En del af de 20.000 er folk, der slet og ret fortryder, at de har trukket sig tilbage. De opdager, at de savner noget ved arbejdslivet, og at de gerne vil udfordres igen,” siger Peter Halkjær, økonom i Ældre Sagen.

Ikke nok at spille golf

Den tendens genkender man i Senior Erhverv, der er et netværk for jobsøgende over 50 år.

”Der er mange af vores medlemmer, der vender tilbage til arbejde efter at være gået på efterløn eller folkepension,” siger Maja Krogh Thomsen, landskoordinator i Senior Erhverv.

Hun fortæller, at mange medlemmer simpelthen ikke kan klare sig uden arbejde.

”Det handler om livskvalitet. Man har et ønske om at være på arbejdsmarkedet, fordi det er en del af ens identitet. Det er svært at få det til at give mening ved bare at spille golf,” siger hun.

Maja Krogh Thomsen fortælle, at det ofte er deltidsjobs, de ældre vender tilbage til.

Kompetent i kraft af arbejde

Arbejdspsykolog Einar Baldursson fra Aalborg Universitet er overrasket over, at så mange fortryder efterløn eller pension og vender tilbage til arbejdsmarkedet. Med det giver god mening, siger han:

”Vi føler os kompetente i kraft af vores arbejde, og derfor mister man pludselig følelsen af at være kompetent, når man stopper med at arbejde,” siger Einar Baldursson.

Han forklarer, at der i løbet af de seneste årtier er sket en udvikling, hvor fritidsinteresser fylder mindre, og arbejdet fylder mere. Især blandt veluddannede er der mange, der udlever deres interesser i arbejdet - i modsætning til tidligere, hvor mange lønmodtagere alene passede deres arbejde for pengenes skyld, fortæller Einar Baldursson.

”Så man pensionerer sig ikke kun fra sit arbejde, men også fra sine interesser. Og man kommer ud i en verden, man ikke er vant til at udfolde sig i,” siger han.

Einar Baldursson tilføjer, at det sociale liv for mange mennesker er bundet op på arbejdslivet.

”Hvis man samtidigt ikke har været så aktiv med egentlige fritidsinteresser i løbet af arbejdslivet, opstår der et tomrum, når man forlader arbejdsmarkedet,” siger han.