Der er gang i kasseapparaterne hos landets fiskehandlere.
Mens bagerier, slagtere, tobaksforretninger og andre specielbutikker må kæmpe hårdt for kunderne, strømmer danskerne til fiskebutikkerne for at købe friske rødspætter, laks, sildefileter og hornfisk.
Siden januar i år er salget af frisk fisk fra fiskehandleren vokset med knap 28 procent i forhold til samme periode sidste år. Dermed er fiskehandlere den branche, der er gået mest frem, viser tal fra Danmarks Statistik.
Boomet i fiskesalg skyldes blandt andet de mange kampagner for at spise fisk, der har været de seneste år, og det store fokus, der er på sundhed, påpeger fiskebranchen.
"Det kommer ikke bag på mig, at der er stigende fiskesalg, for vi har lavet rigtig mange kampagner de senere år. Samtidig er der stor fokus på kost og sundhed. Folk vil gerne spise sundere," siger Lone Marie Eriksen, projektkoordinator i Fiskebranchen, der er en brancheforening for hele fiskeindustrien, til Newspaq.
Også fiskehandler Hans Hebo fra Nørreport Fiskehus oplever, at danskerne er vilde med fisk.
"Vi sælger flere fisk end nogen siden før. Folk sparer hellere på restaurationsbesøget om fredagen og lørdagen for at kunne gå til fiskehandleren og købe noget lækkert," siger han til Newspaq.
Han mener, at det er blevet trendy at spise fisk på grund af den tiltagende fedmeepidemi. Samtidig er det også blevet nemmere at tilbede fisken.
"Vi har masser af opskrifter både i butikken og på vores hjemmeside. Og de opskrifter, vi har, er nemme og enkle. Det skal jo ikke være sådan, at man står hjemme i køkkenet og pludselig går i stå, fordi man mangler fire gram af et eller andet," siger han.
Trods de mange opskrifter er det, der sælger mest, alligevel det, hvor man ikke skal bruge opskrifter.
"Det er det kendte som rødspættefilet, skrubbefilet, sildefilet, udbenet hornfisk og laks. I det hele taget sælger vi mest fileter. Fisk i dag må ikke have ben," siger han.
Danskerne køber fisk for ca. 3,7 mia. kr. om året.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 200 gram fisk om ugen. Den sidste opgørelse fra 2006 viser dog, at det mål ikke helt er nået. Dengang indtog hver dansker 147 gram fisk om ugen.