Finansminister vil gerne kunne straffe kommuner for budgetskred
Regeringen har ingen sanktionsmuligheder over for kommunerne, når de overskrider de økonomiske rammer for anlæg. Men det ville finansminister Kristian Jensen (V) gerne have. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix
Kommunerne brugte mere end aftalt sidste år, og det koster troværdighed, mener finansministeren.

Det er et problem og koster på troværdigheden, når kommunerne år efter år overskrider de økonomiske rammer, der er aftalt for anlægsbudgetterne.

Sådan lyder det fra finansminister Kristian Jensen (V), da han tirsdag mødes med Kommunernes Landsforening for at tage hul på forhandlingerne om næste års kommunale økonomi.

Sidste år brugte kommunerne 1,6 milliarder kroner mere end de 17,2 milliarder, der var budgetteret med til anlæg - altså renovering og nybyggeri af for eksempel skoler og veje.

Og det kan regeringen sådan set ikke gøre noget ved, erkender Kristian Jensen. For mens regeringen kan straffe kommunerne økonomisk for at bruge for mange penge på service, så er der ingen sanktioner knyttet til, hvis kommunerne overskrider anlægsloftet.

- Jeg så gerne, at der var en tilsvarende sanktionsmulighed både på drift og anlæg, så vi sikrer, at der er en samlet overholdelse, siger Kristian Jensen.

- Det giver en alvorlig udfordring i samarbejdet, når vi kan se så store overskridelser år efter år på anlægsområdet, siger han.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), påpeger, at den samlede budgetoverskridelse er på bare tre promille.

For mens anlægsudgifterne er højere end aftalt, er der brugt færre penge på service.

-Jeg synes egentlig, at vi er i den milde ende. Men vi skal selvfølgelig overholde de aftaler, vi indgår, siger Bundsgaard.

Det lyder ikke som om, at du er bange for at blive straffet af regeringen?

- Altså, hvis regeringen vil søge opbakning til det i Folketinget og på den måde fjerne midler, der bliver brugt til velfærd og til at bygge daginstitutioner, folkeskoler og ældrecentre, så må man gøre det. Vi synes, at det er en dårlig idé.

/ritzau/