Filmstjerne død efter Oscar og fem ægteskaber
Ernest Borgnine var aktiv som skuespiller frem til sin død. I de senere år har han blandt andet lagt stemme til Svampebob Firkant-tegnefilmene og gæsteoptrådt i tv-serien Skadestuen. Foto: DAMIAN DOVARGANES / POLFOTO
Oscarvinder Ernest Borgnine er død på et hospital i Los Angeles. Den amerikanske skuespiller blev 95 år.

Den amerikanske skuespiller Ernest Borgnine, der gennem sin lange karriere spillede et hav af roller i film og tv-serier og vandt en Oscar for sit portræt af en forelsket genert slagter i filmen "Marty", døde søndag 95 år gammel. Det bekræfter hans manager.

- Ja, det er trist, men det er sandt, siger Lynda Bensky, der ikke vil komme med yderligere detaljer omkring dødsfaldet.

Lokale medier skriver, at skuespilleren døde på Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles med familien ved sin side.

Ernest Borgnine blev født i 1917 i Hamden i Connecticut. Han er mest kendt for sine roller i komedier som den populære tv-serie "McHale's Navy" ("Halløj i flåden") og krigsfilmen "The Dirty Dozen" ("Det Beskidte Dusin").

Han gjorde tjeneste i den amerikanske flåde i 10 år, inden han skiftede til skuespillet og studerede på Randall School of Dramatic Arts i Hartford.

Borgnines første job i Hollywood var piratfilmen "China Corsairs" ("Kinabugtens Smuglerdronning") fra 1951.

I 1955 blev han belønnet med en Oscar for sin rolle i filmen "Marty", som også vandt for bedste film, bedste instruktør og bedste manuskript.

Borgnine begyndte karrieren som teaterskuespiller og blev først et navn i Hollywood, da han spillede sergent "Fatso" Judson i "From Here to Eternity" ("Herfra til Evigheden"). Mange vil også huske ham fra tv-serien "Airwolf".

I et interview fra 2007 sagde Borgnine, at han ville råde unge skuespillere til at "få et rigtigt arbejde, før du prøver at få et job som skuespiller".

- Lær noget om livet og lær derefter dit håndværk. Og lad være med at bære mørke briller på skærmen, fordi du synes, det ser sejt ud. Øjnene er en skuespillers bedste redskab, sagde Borgnine.

Han nåede at være gift fem gange og fik fire børn.