Fik løn i 14 år - uden at arbejde
25 kolleger i en afdeling i Falu Kommune havde ingen mistanke om, at de i 14 år havde haft en kollega, som ikke mødte på arbejde, men fik løn. Foto: Google Street View
En svensk far og søn er i politiets varetægt. De er mistænkt for at have svindlet kommunen i 14 år. En mobiltelefon afslørede svindlen.

En svensk far og hans søn er sigtet for at bedrage den svenske kommune Falu for flere millioner kroner. Det skriver den svenske tv-station SVT.

SVT skriver, at faren og sønnen mistænkes for at have narret kommunen for tre millioner svenske kroner.

Bedrageriet bestod i, at faren 14 år tidligere havde fået ansat sønnen i al hemmelighed. Faktisk optrådte sønnen kun på papiret i bogholderiet, og han har formentlig aldrig sat en fod på arbejdspladsen.

Faren var sønnens "chef", og ingen andre i afdelingen anede noget om den skjulte ansættelse, som betød, at sønnen måned efter måned fik udbetalt løn for et stykke arbejde, han ikke ydede.

Dog viser det sig, at "chefen" gennem årene har godkendt en række rapporter, som var afleveret i sønnens navn.

Det var en praktisk tilfældighed, der afslørede svindlen. Da kommunen skulle udlevere nye arbejdstelefoner til de ansatte, undrede man sig over, at der var en ansat som ikke afhentede sin nye telefon.

Chefen og sønnen blev allerede i september fyret fra kommunen, men er begge i politiets varetægt. Hvordan de forholder sig til sigtelsen er endnu ikke offentliggjort.

Ifølge SVT har sønnen fortalt, at han beholdt 5.000 kroner af hver lønudbetaling - resten afleverede han til sin far.

I alt har svindlen kostet Falu Kommune 4,2 millioner kroner, hvoraf 1,2 millioner består af socialsikringsbidrag.