Festivaltyvene elsker smartphones
Lommetyvene trives under de tætpakkede festivalkoncerter Foto: Scanpix Denmark, Mikkel Møller Jørgensen
Smartphones er populære hos lommetyvene i år. Derfor kan det betale sig for festivalgæster at passe særligt godt på deres telefoner.

Skanderborg Festivalen åbner i dag bøgeskoven for tusindvis af glade festivalgæster. Men hvis man ikke vil afslutte sin festival med et opkald til forsikringsselskabet, kan det være en god ide at passe ekstra godt på sin telefon.

Smartphones er nemlig det helt store festival-hit hos lommetyvene i år.

Det har man kunne mærke hos Codan Forsikring, som over sommeren har oplevet, at netop de smarte telefoner har været særligt populære hos tyvene i år.

- Ud fra vores skadesanmeldelser fra Roskilde Festival kan vi se, at smartphones og særligt iPhonen er den absolut mest populære festival-tyvekost, siger Henrik Bundgaard, skadeschef for hus- og familieforsikring i Codan Forsikring i en pressemeddelelse.

Ifølge skadesanmeldelserner bliver de langt de fleste smartphones stjålet som lommetyveri, f.eks. under koncerter, hvor folk står tæt. Og der er god grund til at holde værdierne så tæt ind til kroppen som muligt, når man opholder sig på festivalpladsen.

- Det gælder om at gøre det så besværligt som muligt for de her lommetyve at komme til. De er knald-dygtige, så alt hvad man har hængende løst omkring, det opdager man aldrig bliver taget fra en, siger Riccardo Krogh Pescatori fra Forsikringsoplysningen til Newspaq.

Men det er ikke kun festivalgæsternes lommer, der bliver tømt. Også telte bliver berøvet, enten mens ejerne er væk fra dem i dagtimerne eller om natten, mens de ligger og sover i teltet.

- Når man efterlader sit telt, så lås det af. Det er vigtigt, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Hos Codan anbefaler man også, at festivalgæsterne altid aflåser deres telt, når man forlader dem. Ellers er det nemlig ikke sikkert at indboforsikringen dækker.

Det gør den til gengæld i langt de fleste tilfælde af lommetyveri. Festivalgæster skal dog stadig tænke sig om en ekstra gang, inden de pakker gadgets og smykker til festivalen.

- Man skal nøjes med at have kreditkort med og lade være med at tage sin nyeste, smarteste iPhone med. Find istedet den gamle udtjente mobiltelefon frem og så brug den lige præcis de her dage, siger Riccardo Krogh Pescatori.

Han fraråder iøvrigt festivalgæster at medbringe bærbare computere og spejlreflekskamera.

På Skanderborg Festivalen er det hovedsagligt telt-tyverier, der gør livet surt for de glade festivalgængere. Men det er også et problem, man forsøger at komme til livs.

- Dels opfordrer vi folk til ikke at have værdier i deres telte. Vi opfordrer folk til lige at snakke med folkene i teltene ved siden af, så de laver en slags fælles nabo-overvågning af hinandens telte, siger Poul Martin Bonde, talsmand for Smukfest til Newspaq.

- Hvis folk skal have værdigenstande med, så har vi jo en garderobe inde på festivalen, som folk kan bruge, siger han.

Skanderborg Festivalen slår i dag portene op. Musikken spiller i bøgeskoven til og med på søndag.

faktaboks

Gode råd til håndtering af værdigenstande på festivaler:

- Læg smartphone og andre værdigenstande ned i bunden af soveposen mens du sover så tyvene ikke kan komme til dem.

- Tag telefon, pung, kamera m.m. med hver gang, du forlader teltet, og opbevar værdigenstandene så sikkert som muligt, f.eks. i en pengekat under tøjet.

- Bær altid eventuelle smykker, du har medbragt, på dig.

- Skulle du opleve at få stjålet kontanter eller smykker f.eks. under en koncert, er det vigtigt, at råbe op - f.eks. 'stop tyven', idet tyveriet sker. Hvis tyveriet først opdages senere, er der nemlig ingen erstatning for disse genstande. Husk at anmelde tyveriet til både dit forsikringsselskab og politiet.

- Aflevér dine værdigenstande i de aflåste og overvågede garderobe-arealer, som mange festivaler stiller til rådighed, når du ikke bruger dem.

Kilde: Codan