Ferien truer: Vi knokler igennem på jobbet

Mere end hver tredje skal igennem flere arbejdsopgaver end de plejer, før de går på sommerferie. Det ødelægger ferien, advarer HK
Det er ikke en løsning at tage arbejdet med på ferie, advarer HK/Privat
Det er ikke en løsning at tage arbejdet med på ferie, advarer HK/Privat Colourbox

Der er sved på panden op til sommerferien. Hver tredje af os har flere arbejdsopgaver, der skal gøres færdige inden ferien end normalt.

Det viser en rundspørge, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk,

Mens 38 procent svarer, at de har flere arbejdsopgaver, siger 58 procent siger, at arbejdspresset er som normalt. Kun tre procent melder om mindre travlhed.

Travlheden op til ferien kan have stor betydning for, hvordan ferien kommer til at forløbe.

”Hvis du går stresset på ferie, tager det længere tid at geare ned, og det er ikke meningen, at flere dage af ferien skal bruges på det,” siger Svend-Erik Hermansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat.

Han advarer stærkt imod at løse problemet med arbejdspuklen ved at vælge at gøre opgaverne færdige i sommerhuset i Hirtshals eller på Mallorca. Så går der også knas i familien, der troede, at den skulle stå på afslapning og hygge.

Arbejdsmiljøkonsulenten vurderer, at de 38 procent, som oplever større arbejdspres, er så højt et tal, at det bør få virksomheder og medarbejdere til at se sig selv dybt i øjnene.

”Det her er et advarselssignal for både ledelse og medarbejdere. Ligesom ferieplanen bliver lagt i god tid, så bør både ledelse og medarbejdere også planlægge arbejdet inden ferien i forvejen,” siger Svend-Erik Hermansen.

Han mener, at tallet taler for, at der nu igen er kommet mere gang i ordrebøgerne i mange virksomheder.

”Presset er højt på mange arbejdspladser. På mange private arbejdspladser er tempoet godt oppe igen, men man har ikke taget flere mennesker ind,” siger han.

Set fra Dansk Erhverv er de 38 ekstra travle procent et positivt problem.

”Hvis de har mere travlt, end de plejer før ferier, så er det faktisk et godt tegn, for hvis virksomhederne skal ud af krisen, er de nødt til at øge produktiviteten. Mere arbejde og højere produktivitet er ensbetydende med sunde overlevelsesdygtige virksomheder,” siger Geert Laier Christensen, analysechef i Dansk Erhverv.

Han mener, at der sidste år var for mange medarbejdere i forhold til faldet i arbejdsmængden på grund af finanskrisen.

De seneste år har mange virksomheder haft en overskudskapacitet, fordi de var afventende med at trimme organisationen og afventede om efterspørgslen ville komme op igen,” siger han.

Geert Laier Christensen mener, at en anden årsag til knokleriet før ferien kan være, at mange, der selv planlægger deres arbejde, sætter sommerferien som et mål.

”Der er noget psykologisk i det. Man siger: ’Det skal jeg være færdig med før ferien'. Og lige pludselig er ferien tæt på, og man har fået travlt. Det har jeg meget svært ved at se en firkantet løsning på fra ledelsens side,” siger han.

Det svarede de

Har du flere arbejdsopgaver, der skal gøres færdige inden ferie, end normalt?

  • Ja i høj grad 11%
  • Ja i nogen grad 27%
  • Nej, det er det samme 58%
  • Tværtimod, der er mindre travlhed 3%
  • Ved ikke  1,1%

Rundspørge udført af Wilke for Avisen.dk blandt 412 repræsentativt udvalgte personer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.