Feministisk moské med kvindelige prædikanter på vej i Norge
Initiativtager med irakiske rødder vil sætte kvinder i centrum i en norsk moské med plads til alle.

En aktivist og samfundsdebattør, som også har dannet et uformelt netværk for homoseksuelle muslimer, planlægger at etablere en feministisk moské i Oslo.

Moskéen skal ligge centralt i den norske hovedstad, skriver avisen Vårt Land. Den skal hedde Masjid al-Nisa, der betyder kvindernes moské.

Det er meningen, at kvinder skal kunne lede mænd i bøn. Kvinder og mænd skal bede i samme rum, hvilket af troende kan betragtes som kontroversielt.

Initiativtageren Thee Yezen Al-Obaide er debattør i Norge, og han har i interview betegnet sig selv som moderat muslim.

- Jeg vil starte en feministisk moské, hvor kvinder har lige så meget plads som mænd. Både mænd og kvinder skal kunne lede bønnen, og begge køn skal kunne bede i samme rum side om side, siger Thee Yezen Al-Obaide.

Al-Obaide er født i Iraks hovedstad, Bagdad, i et kristent kvarter.

Gennem organisationen Skeiv Verden har han dannet et uformelt netværk for homoseksuelle muslimer i Norge.

- Moskéen skal være et sted, som er åbent for alle, som føler, at de ikke passer ind i vanlige moskéer. Kvinder, mænd, transseksuelle, homofile, heteroseksuelle. Alle er velkomne, siger Thee Yezen Al-Obaide.

Projektet er i opstartsfasen, siger initiativtageren, som regner med at være i gang inden et år.

- Vi må give kvinderne mikrofonen. De kan snakke for sig selv, siger Al-Obaide.

Sidste fredag har en ny moské i Berlin slået porten op. Her kan kvinder og mænd bede side om side. Initiativtagerne er blevet kritiseret i nogle muslimske miljøer.

/ritzau/NTB